Smaki dzieciństwa
74 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Smaki dzieciństwa
Puszyste leniwe, aromatyczny żurek, chrupiące placki ziemniaczane… – niemal każdemu dzieciństwo kojarzy się nie tylko ze szkołą i szalonymi zabawami wśród rówieśników, ale również z przygotowywanymi przez babcie posiłkami, które często wyróżniały się niepowtarzalnym smakiem. Niemal wszystkie dania lub przekąski kojarzące się z beztroskim dzieciństwem są proste i łatwe w przygotowaniu. Wśród nich od lat prym wiedzie smażony na smalcu schabowy, złocisty rosół z kury, słodkie naleśniki oraz aromatyczny drożdżowiec pokryty warstwą chrupiącej kruszonki.
Dla kogo?
Dla każdego! Smaki dzieciństwa przeniosą was wspomnieniami do cudownych chwil spędzonych u babci, cioci czy rodziców. Nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnie pieczonego chleba, pachnących ciast czy zup (np. pomidorowej, ogórkowej) przyrządzonych z rosnących w ogródku jarzyn.
Na jaką okazję?
Do smaków dzieciństwa warto wracać i przygotowywać te smaczne dania słynące nieraz z prostoty oraz ogólnodostępnych składników możliwie jak najczęściej. Takie słodkie wypieki jak sernik, sękacz czy bajaderki świetnie się sprawdzą również podczas wszelkich uroczystości rodzinnych.
Czy wiesz, że?
Do niektórych smaków trzeba dorosnąć? Często się zdarza, że to, co się wydawało niesmaczne w czasach dzieciństwa, teraz wydaje się przepyszne. Do takich potraw i przysmaków często należy szpinak, zupa mleczna z zacierką, grysik z cynamonem, kogel mogel albo kawa zbożowa na mleku.
Dla urozmaicenia:
Smak znanych z czasów dzieciństwa potraw można urozmaicić poprzez dodanie owoców lub przypraw trudno dostępnych w dawnych latach np. przyrządzić egzotyczny sos z mango do naleśników, lub ugotować pachnące majerankiem flaczki z… boczniaków. Smacznego!