Przepisy na Krokiety
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Krokiety
Krokiety to smaczne i proste danie, które przygotujesz na wiele różnych sposobów. W podstawowej wersji przyrządza się je z naleśników faszerowanych kapustą, mięsem lub grzybami. Często używa się mięsa z rosołu lub bulionu, gotowanego kurczaka lub wołowiny. Mieli się je razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Popularne jest także łączenie różnych składników w jednym farszu, np. kapuściano-grzybowym. Następnie naleśniki zawija się w roladki, panieruje w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, i smaży. Panierkę można pominąć, warto jednak podsmażyć krokiety, by zrobiły się chrupiące. W takiej formie stanowią w niektórych domach danie podawane z okazji świąt Bożego Narodzenia, np. na Wigilię lub świąteczną kolację. Do przyrządzania krokietów coraz popularniejsze stają się jednak inne składniki, m.in. brokuły albo szpinak. Jeśli lubisz to warzywo, sięgnij po nie podczas przygotowywania świątecznych krokietów. Postaw na klasyczne połączenia: szpinaku i łososia albo szpinaku i fety lub urozmaicaj je innymi dodatkami. Do szpinaku pasować będą także błękitny ser pleśniowy czy boczek. Smaczne są także krokiety meksykańskie. W ciasto zawiń podsmażone wcześniej kawałki wołowiny, kolorową paprykę, kukurydzę i żółty ser. Dobrze będę smakowały serwowane z barszczem albo kremową zupą pomidorową. Szukasz potrawy do podania ze świąteczną kapustą? Przyrządź rybne krokiety. W podstawowej wersji zmiel filety z dowolnej ryby, na przykład mintaja albo soli, dopraw, uformuj z nich podłużne kotleciki, panieruj i smaż. Smaczne będą też z większej ilości składników, na bazie wędzonej makreli oraz ziemniaków. Dodaj do nich jajka, ubite białka, dopraw do smaku i usmaż albo upiecz. Do tego typu krokietów pasować będą dipy: ziołowy albo czosnkowy. W podobny sposób przygotujesz również kotlety jarzynowe. Do ziemniaków dodaj miękkie warzywa, na przykład ugotowaną marchewkę i groszek konserwowy. Składniki dowolnie zmieniaj, smaczne krokiety zrobisz też z pietruszką, selerem lub fenkułem. Pełne warzyw i kolorów są również krokiety wielkopańskie. Sprawdź nasze przepisy, wybierz swoje ulubione i przyrządź z ich pomocą świąteczne krokiety!