Przepisy na Kanapki
344 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Kanapki
Kanapki
Przepisy na polskie kanapki można przygotowywać na ciepło i zimno, na różnych rodzajach pieczywa, w wersji wegetariańskiej, mięsnej lub z rybami. Serwowane są zazwyczaj na pieczywie – jasnym, wieloziarnistym, ale można je również podawać na cieście francuskim lub wykorzystując popularną meksykańską tortillę. Kanapki dobrze smakują z różnego rodzaju warzywami, szczególnie popularne są krojone w plastry pomidory, świeży lub kiszony ogórek czy sałata.
Dla kogo?
Przepisy na polskie kanapki ułatwią przygotowanie smacznego i zachęcająco wyglądającego posiłku nawet dla największych niejadków. Wielbiciele tostów i grillowanych bułek także znajdą dla siebie coś pysznego.
Na jaką okazję?
Polskie kanapki z naszych przepisów są jedną z najpopularniejszych przekąsek i trudno wyobrazić sobie bez nich nie tylko drugie śniadanie, ale też piknik czy imprezę. Kanapki można przygotować na wiele różnych sposobów i wciąż tworzyć nowe ich wersje, zarówno szybkie, smaczne i proste, jak i bardziej wyszukane oraz eleganckie. Polskie kanapki łatwo zapakować, dlatego mogą być nie tylko smaczną propozycją na śniadanie, ale i alternatywą dla obiadu, kiedy np. jesteśmy w podróży. W razie potrzeby zamienią się również w elegancką przekąskę podczas przyjęcia lub imprezy.
Czy wiesz, że?
Pasty do bardziej eleganckiej wersji polskich kanapek z naszych przepisów można nakładać za pomocą rękawa cukierniczego. Chcecie przygotować smaczną i efektowną przekąskę? Wypróbujcie nasze przepisy na kanapki na różne okazje! Można ozdobić je minikukurydzą, karbowaną sałatą, pomidorkami koktajlowymi czy też innymi świeżymi warzywami, wycinanymi w dowolne kształty i wzory.
Dla urozmaicenia:
Przepisy na polskie kanapki warto uzupełnić o dodatki, takie jak oliwki, suszone pomidory i kapary. Coraz częściej podaje się kanapki także z różnego rodzaju pastami – z cieciorki, rybną, paprykową, słonecznikową lub z suszonych pomidorów. Pastę można traktować jak dodatek i dołączać do niej np. szynkę lub pieczone kawałki kurczaka oraz warzywa. Warto jej jednak używać również jako bazy do kanapek i posypać np. sezamem, słonecznikiem czy też kiełkami rzodkiewki lub lucerny. Idealnie pasują też gęste sosy, bez których niekiedy trudno sobie wyobrazić tę przekąskę. Oprócz popularnych majonezu, ketchupu, musztardy można polać kanapkę np. sosem jogurtowym, czosnkowym czy greckim specjałem ze świeżym ogórkiem i czosnkiem, czyli sosem tzatziki. Chleb świetnie smakuje serwowany z plastrami żółtego sera, ale też ze startym parmezanem, bryndzą lub oscypkiem w towarzystwie żurawiny lub serem pleśniowym, do którego można dołączyć np. orzechy, rukolę i grillowaną gruszkę.