Przepisy na Domowe przetwory
38 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Domowe przetwory
Dawniej robienie przetworów było letnim i jesiennym zwyczajem praktykowanym w większości domów. Obecnie, mimo szerokiej oferty sklepów spożywczych w tej dziedzinie, coraz więcej osób wraca do samodzielnego przygotowywania smakowitych zapasów. Dżemy, konfitury, soki i kiszonki pozwalają zachować smak sezonowych produktów i cieszyć się nim w dowolnym momencie. Nawet podczas najbardziej ponurych jesiennych wieczorów oraz mroźnych zimowych dni. Uwaga, domowe przetwory z ogórków i nie tylko wciągają! Przygotowanie jednego słoika wystarczy, by zamieniło się to w prawdziwą pasję.
Dla kogo?
Wiele osób z sentymentem myśli o przysmakach takich jak przetwory z ogórków, które skrywały babcine spiżarki. Smak autentycznej, domowej kuchni przetworami z ogórków stoi! Ich samodzielne zrobienie pozwoli nie tylko podnosić kulinarne umiejętności. To podstawa dla praktycznych kucharzy. Dzięki temu nie zmarnują się żadne produkty, zwłaszcza gdy kupiliście ich za dużo. Co więcej, zyskacie fantastyczne dodatki do potraw, które będą nadawały się do jedzenia od razu po otwarciu słoika.
Na jaką okazję?
Marynowane papryki, patisony, rzodkiewki, cukinie i kalafiory, a także nowości w przetworach z ogórków to pierwszorzędna przekąska, kiedy zaczyna doskwierać wam głód, ale jeszcze nie wiecie dokładnie, na co macie ochotę. Domowe przetwory z owoców to idealny dodatek do kanapek i rogalików, więc wyborne śniadanie na słodko gwarantowane. Uzupełnienie ciast albo imprezowa przekąska? Domowe przetwory z ogórków, śliwek czy jabłek są naprawdę wszechstronne!
Czy wiesz, że?
Zaopatrując się w warzywa i owoce, trzeba dokładnie im się przyjrzeć. Muszą być świeże i bez żadnych widocznych uszkodzeń. Kierujcie się tym, na co akurat trwa sezon. Zyskacie pewność, że w słoikach zamkniecie najlepszy smak produktów. Chcecie przygotować najlepsze przetwory z ogórków? Sprawdźcie nasze propozycje na ogórki do słoików.
Dla urozmaicenia:
Oprócz robienia domowych przetworów, istnieje jeszcze kilka metod na dłuższe przechowywanie warzyw, owoców i grzybów. Do najbardziej popularnych należą mrożenie i suszenie.