Przepisy na Kanapki na przyjęcie
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Kanapki na przyjęcie
Kanapki to niezwykle uniwersalne przekąski. Przygotowywane na drugie śniadanie w domu i do pracy, często z dodatkiem sera, wędliny lub różnego rodzaju past. Sprawdzają się też jako przekąski na różnego typu przyjęcia. Wtedy serwuje się je z bardziej wyszukanymi niż na co dzień składnikami, dbając też o ich wygląd. Takie przekąski zrobisz np. z bagietki. Pokrój ją w poprzek, a następnie pod kątem, tworząc kawałki w kształcie rombów. Jeśli chcesz, by był niewielkie, podziel bagietkę lub inną bułkę na małe kromki. Mini kanapki przygotujesz także z krakersów i małych wafli ryżowych. Dobrze nadaje się do nich pumpernikiel – ciemny, żytni chleb. Ma mocno zwartą konsystencję, dzięki czemu pokrojony na małe części, nie będzie się rozpadał. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie grzanek. Przekrój je na trójkąty, żeby lepiej się prezentowały. Innym sposobem na kanapki, są zawijane wrapy i bajgle. Z tych ostatnich zrobisz nie tylko przekąski, ale także danie główne na nieformalne spotkanie. Z czym podać takie kanapki? Nie ma żadnych ograniczeń – to dobra okazja, by spróbować nowych połączeń. Na bardziej uroczyste okazje przygotuj przekąski z szynką dojrzewającą i serem brie, wędzonym łososiem oraz awokado, tuńczykiem i salsą pomidorową. Do szynki parmeńskiej przyrządź salsę słodko-pikantną. Wymieszaj razem figi, papryczki chili oraz czerwoną cebulę. Nakładaj na kanapki niewielką ilość sosu i dekoruj listkiem świeżych ziół, np. kolendry. Sprawdź, jak smakuje połączenie cienkich plastrów wołowiny oraz marynowanych warzyw: ogórków, papryki i cebuli. Do czerwonych mięs nadaje się też dodatek konfitury z czerwonej cebuli. Spróbuj różnych past, np. z pieczonego łososia albo z sera pleśniowego. Łącz je z prażonymi orzechami i pestkami słonecznika. Oprócz warzyw wykorzystaj też owoce – do wszelkich serów pasowały będą gruszki oraz żurawina. Kanapki dekoruj majonezem, musztardą albo sosami: czosnkowym, barbecue albo pikantnym. Posypuj kiełkami, świeżym koperkiem albo pietruszką. Zainspiruj się naszymi propozycjami.