Przepisy na Kanapki na ciepło | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kanapki na ciepło

35 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki na ciepłoKanapki na ciepło

Szukasz alternatywy dla tostów z serem? Kanapki na ciepło przyrządzisz z wieloma innymi dodatkami. Jeśli chcesz zrobić je na śniadanie, podaj do nich jajka, np. w formie croque madame. To francuska wersja opiekanych kanapek, podawana z szynką, serem oraz sadzonym jajkiem. Jako ciepły dodatek do pieczywa dobrze pasują też jajka po florentyńsku, czyli jajka w koszulkach. Przygotuj do nich blanszowany szpinak. Ostrożnie układaj na nim jajka, tak by nie wypłynęło z nich żółtko. Dopraw pieprzem i udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i sosem holenderskim. Inną ciekawą propozycją śniadaniową są walijskie grzanki z serem. Zapieka się je z gęstym sosem, przygotowanym na bazie tłustej śmietany, sera cheddar, musztardy, majonezu i mąki. Opiecz je, aż się zarumienią i skrop sosem Worcester. Podaj z pikantnymi dodatkami, dobrze będą jednak smakowały także samodzielnie. Spróbuj też wersji z bekonem lub pieczarkami. Jeśli zależy Ci na szybkim daniu, zrób tosty francuskie. Kromki chleba usmaż po obtoczeniu ich w roztrzepanym jajku. Ciepłe kanapki to także dobry sposób na przekąskę do podania podczas przyjęcia. Przygotuj je na niewielkich kromkach pieczywa, np. z bagietki, ciabatty albo bułki wrocławskiej. Bagietki skrop oliwą i zapiecz. Przygotuj do nich pastę na bazie serka, udekoruj suszonymi pomidorami i ziołami. Będą pasować także oliwki i kapary. Do ciabatty podaj z kolei podsmażonego oscypka z konfiturą żurawinową i wędzonym kurczakiem. Lubisz sos bolognese? Przygotuj go na gęsto i wykorzystaj do grzanek. Na każdej z nich połóż plasterek żółtego sera i zapiekaj, aż zacznie się rumienić. Kanapki na ciepło to także dobry sposób na obiad. Pełnoziarnistą bułkę nadziej masą z kurczaka, majonezu i relishu ogórkowego, czyli sosu na bazie marynowanych ogórków. Sprawdzą się też starte ogórki konserwowe, doprawione ostrą przyprawą, np. papryczką chili. Dołóż także szpinak i ser, a na koniec opiecz kanapkę. Podaj ją z sałatką albo kremową zupą. Zainspiruj się naszymi przepisami i spróbuj kanapek w nieco innej odsłonie.