Ulubione ciasta
143 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Ulubione ciasta
Szarlotki, serniki, makowce i pierniki. Można eksperymentować z najróżniejszymi sposobami na desery, ale dla wielu kucharzy i smakoszów to właśnie ciasta wygrywają w dziedzinie najlepszych słodkości. Niektóre przygotujecie w zaledwie kilkanaście minut, więc ich smakiem możecie delektować się w dowolnym momencie. Bardziej pracochłonne specjały stają się zwieńczeniem każdego świątecznego posiłku i punktem obowiązkowym menu większej uroczystości. Ciasta drożdżowe, biszkopty, keksy i kremowe torty – każdy znajdzie swojego faworyta.
Dla kogo?
Miłośnicy słodkości na pokład! Czy wiecie, że wasze ulubione specjały w większości przypadków można bardzo łatwo urozmaicić? Do receptury sernika dodajcie ricottę – będzie jeszcze delikatniejszy. Pięknie wygląda udekorowany świeżymi owocami, a kilka krówek w serowej masie okaże się przepyszną niespodzianką. Szarlotkę podawajcie na ciepło i koniecznie z lodami. Pączki z serowym nadzieniem przygotowujcie nie tylko w tłusty czwartek. Dalibyście się pokroić za kawałek miodownika? W takim razie do jego kremu dodajcie kaszę mannę i bądźcie gotowi na to, że na jednej porcji się nie skończy.
Na jaką okazję?
Kameralny podwieczorek w domowym zaciszu najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionego ciasta. Słodki poczęstunek sprawdza się na każdej imprezie – od kinderbali przez przyjęcia karnawałowe i świąteczne spotkania z rodziną. Mieliście ciężki, męczący dzień? Z porcją tiramisu lub wuzetki zorganizujecie sobie relaks pierwsza klasa.
Czy wiesz, że?
Domowe wypieki rządzą się swoimi prawami. Pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Sprawdzajcie dokładnie proporcje użytych produktów. Gdy ciasto wyląduje już w piekarniku, nie otwierajcie drzwiczek zbyt często – może to spowodować, że upragniony przysmak nie wyrośnie.
Dla urozmaicenia:
Do dekorowania ciast przyda się nie tylko polewa czekoladowa i kokosowe wiórki. Galaretka stanowi niezawodny, kolorowy akcent. Jeśli stawiacie na ozdobę w postaci kremu, użyjcie najzwyklejszego widelca dla tworzenia fantazyjnych wzorów. Rękaw cukierniczy pozwoli na prawdziwie artystyczne akcenty.