Przepisy na Napoje ciepłe
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Napoje ciepłe
Jesień i zima to czas, kiedy chętniej i częściej sięgamy po kubek gorącej herbaty. Jeśli szukasz odmiany od popularnego earl greya, powinny Cię zainteresować oryginalne sposoby na przygotowanie ciepłych herbacianych napojów z dodatkiem ziół, przypraw i świeżych lub suszonych owoców. Bazą do nich, oprócz klasycznych herbat czarnych, będą także cierpkie zielone, delikatne białe i słodkie owocowe. Mając do wyboru tak wiele różnych możliwości, przyrządzisz wyśmienity, gorący napój na każdą okazję i porę dnia. O poranku sprawdzi się napar z dodatkiem świeżych cytrusów, taki jak zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem. W ciągu dnia warto zaparzyć herbatę z sokiem, np. malinowym lub z czarnego bzu oraz owocami – użyj jabłek, pigwy czy gruszek. Możesz kupić gotowy syrop, lub – tak jak w przepisie na herbatę żurawinową z rozmarynem – przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że garść świeżej bądź mrożonej żurawiny podgrzejesz z wodą i cukrem w rondelku i będziesz gotować do momentu, aż zgęstnieje. Tak powstały syrop przełóż do kubka, zalej zaparzoną wcześniej herbatą z cynamonem, a do całości dodaj plasterek cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Najlepszą propozycją na wieczór będzie napój z korzennymi przyprawami i miodem, na przykład herbata z suszoną lipą, świeżym imbirem i malinami lub zielona miętowa przyprawiona kardamonem i pieprzem. Warto także spróbować herbaty świątecznej – kompozycji inspirowanej Bożym Narodzeniem, w której znajdą się suszone figi, jabłka i daktyle. Jej niezwykły smak podkreślą goździki. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, posmakuje Ci mleczna herbata korzenna, zawierająca mleko podgrzane z aromatycznym kardamonem oraz imbirem. Podawaj ją z bitą śmietaną, oprószoną lekko cynamonem. Koniecznie sprawdź propozycje oryginalnych napojów z tej kategorii. Wybierz swój ulubiony rodzaj herbaty i przekonaj się, na jak wiele sposobów możesz ją przygotować: z owocami, syropem, a może nutą wanilii? Nie zapomnij zostawić komentarza pod przepisami, z których korzystasz – chętnie poznamy Twoją opinię.