Bułeczki drożdżowe - bułki: przepisy domowe | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bułeczki drożdżowe

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki drożdżoweBułeczki drożdżowe

Jeśli masz ochotę na smaczny dodatek do kawy lub gorącego mleka, wypróbuj jeden z przepisów na bułeczki drożdżowe. Zaufaj w tej kwestii Szwedom, którzy od lat specjalizują się w wypiekach drożdżowych. Szwedzkie kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe urosły do rangi potrawy kultowej i to nie tylko na dalekiej północy – coraz częściej spotkać je można na półkach sklepowych w rodzimych marketach. Dla wszystkich tych, którzy preferują jednak inne smaki, stworzono wiele wariantów bułeczek drożdżowych. Do ich przygotowania wykorzystać można owoce świeże lub przetwory, twaróg, mak czy chociażby migdały. Najpopularniejsze w tych kategoriach są zdecydowanie jagodzianki, drożdżówki z serem i rogaliki z dżemem. Jeśli wydaje ci się, że trzeba dużego obycia w kuchni, aby stworzyć takie wypieki – nie obawiaj się, one tylko sprawiają wrażenie trudnych w wykonaniu. Sekretem jest oczywiście przygotowanie doskonałego ciasta drożdżowego. Jeśli opanujesz tę sztukę, to cała reszta będzie już zupełnie prosta i bez trudności wykonasz każdą wersję bułeczek. Przede wszystkim wrogiem ciasta drożdżowego jest pośpiech. Jeśli w przepisie podano, że trzeba zrobić zaczyn – pamiętaj, aby odstawić go w ciepłe miejsce i czekać cierpliwie, aż zacznie „pracować”. Zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej temperatury mleka, w którym rozpuszczasz drożdże – musi być ono letnie. Podobnie sytuacja przedstawia się z wyrabianiem ciasta: poczekaj aż będzie odchodzić od ręki i dopiero wtedy odstaw je do wyrośnięcia. Proces nadziewania bułeczek jest już bardzo szybki, zwłaszcza jeżeli korzystasz z wcześniej zrobionych dżemów (doskonale pasują szczególnie truskawkowe, malinowe, wiśniowe) czy powideł śliwkowych, a pieczenie zajmuje jedynie od kilku do kilkunastu minut. Bułeczki najlepiej smakują gorące, podawane bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie znikną od razu z talerza, co jednak jest mało prawdopodobne, to zabierz je ze sobą do pracy lub przygotuj dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. To wypiek, który smakuje niemal wszystkim.