Przepisy na Biszkopty czekoladowe
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Biszkopty czekoladowe
Puszysty i lekki biszkopt to podstawa każdego tortu. Blaty biszkoptowe można przełożyć dowolnym kremem, bitą śmietaną, owocami lub galaretkami. By przygotować ciasto, ubij pianę z białek, a następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (doskonale sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna). Na koniec wlej roztopioną kostkę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Całość umieść na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Jeśli chcesz, by wierzch tortu był równy, po wystudzeniu odwróć biszkopt do góry nogami. Pamiętaj, że dla podkreślenia smaku, ciasto możesz nasączyć, np. odrobiną herbaty z cytrynowym lub pomarańczowym sokiem. Otrzymany biszkopt wykorzystasz m.in. do przygotowania tortu czekoladowego z kremem kakaowym. Jego sekret tkwi w masie, którą przełożysz biszkoptowe blaty. Wystarczy, że na niewielkim ogniu rozpuścisz cukier, a następnie zwiększysz ogień i zagotujesz. Pamiętaj jednak, że syrop nie może zacząć brązowieć. Do ubitych żółtek dolej przygotowany uprzednio roztwór, a po wystudzeniu dodaj miękką kostkę do pieczenia oraz kakao. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ciasta podwójnie czekoladowego (smak biszkoptu wzbogacisz, dodając do niego posiekane orzechy włoskie). Ciasto polej czekoladową polewą – mleczną lub gorzką czekoladę połam na kawałki, następnie dodaj kostkę do pieczenia i mieszaj do momentu, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Gotowy wypiek podawaj na ciepło lub zimno, z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Nie zapomnij również o czekoladowym parozzo (do ciasta koniecznie dodaj migdały) oraz czekoladowej roladzie z kremem malinowym. Tuż przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami, np. wiśniami, truskawkami lub malinami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania czekoladowego biszkoptu. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!