Przepisy na Biszkopty z owocami
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Biszkopty z owocami
Dzięki swojej delikatności, biszkopt jest podstawą wielu ciast. Upieczony w okrągłej formie, stanowi podstawowy spód do tortów. Wystarczy tylko przekroić go na dwa lub więcej blatów i przełożyć kremem. Popularnym dodatkiem do biszkoptów są także różnego rodzaju owoce. Dodaj do niego takie, które lubisz najbardziej: truskawki, jagody, maliny czy jabłka. Jednym z najprostszych sposobów na biszkopt z owocami jest przyrządzenie go z warstwą galaretki. Piekąc biszkopt, pamiętaj, że puszystości dodaje mu piana z białek. Ubij je więc bardzo dokładnie i połącz ostrożnie z pozostałymi składnikami. Wykorzystaj do pieczenia mąkę orzechową – ciasto będzie miało przyjemny smak i zapach. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i nie wyciągaj ciasta od razu. Otwórz drzwiczki i poczekaj chwilę – kiedy biszkopt ostygnie, wyłóż na niego owoce i polej tężejącą już galaretką. Na koniec udekoruj całość bitą śmietaną. Warstwę biszkoptową od galaretki oddziel ptasim mleczkiem – dzięki temu ciasto będzie jeszcze delikatniejsze. Sprawdzi się także masa z serka mascarpone. Podczas przygotowania biszkoptu dodaj do niego kakao. Wkrój kawałki gruszek lub jabłek i delikatnie wymieszaj. Otrzymasz w ten sposób proste ciasto czekoladowe. Biszkopt i owoce połączysz także w innych, ciekawych formach. Przygotuj np. roladę. W tym celu cienkie ciasto, jeszcze ciepłe, zwiń z pomocą ściereczki. Kiedy ostygnie, rozwiń je delikatnie i posmaruj owocowym kremem lub dżemem. Na koniec zawiń ostrożnie. Inny wypiek, odpowiedni na uroczyste okazje, otrzymasz, kiedy z ciasta biszkoptowego upieczesz tartaletki. Oprócz owoców nadziej je np. gałką lodów albo twarożkiem sernikowym. Chcesz, żeby smak owoców wyraźnie dominował nad resztą? Pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być także nektarynki lub mango) zmiksuj z tężejącą masą na bazie galaretek. Wlej do dużej miski i na wierzchu ułóż biszkopty. Kiedy całość stężeje, wyjmij ją ostrożnie i udekoruj. Nasze przepisy zawierają mnóstwo różnorodnych propozycji na wykorzystanie biszkoptów. Wypróbuj je przy najbliższej okazji!