Przepisy na tiramisu
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
tiramisu
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia, to jesteś w dobrym miejscu. Ciasto tiramisu z tej kategorii to popularny we Włoszech deser. Składa się z kilku podłużnych warstw biszkoptów, nasączonych mocną czarną kawą oraz migdałowym likierem Amaretto. Przekłada się je kremem przygotowywanym na bazie serka mascarpone. W kraju, z którego pochodzi chętnie spożywa się je na drugie śniadanie. Najczęściej podawane jest z espresso, które jeszcze bardziej podkreśla jego kawowy smak, sprawdzi się jednak również podanie go ze szklanką mleka lub kakao. Do przygotowania tiramisu potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. serka mascarpone, biszkoptów, jajek, kakao oraz likieru migdałowego. Przepisy na nie możesz w dowolny sposób modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast likieru użyć syropu pomarańczowego lub limonkowego, a kakao zastąpić wiórkami gorzkiej lub mlecznej czekolady. Jeśli lubisz owoce, koniecznie przygotuj tiramisu z malinami, truskawkami lub jeżynami. Zacznij od zrobienia kawowego ponczu – kawę zalej szklanką gorącej wody, a gdy jej temperatura się obniży, wymieszaj ją z likierem. Biszkopty mocz przez kilka sekund i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków. Przekładaj je masą serową, którą wykonasz z mascarpone, jajek, ubitej śmietany oraz łyżeczki startej skórki cytrynowej. Całość obficie oprósz kakao i udekoruj pokruszonymi biszkoptami oraz bitą śmietaną i malinami. Ciasto dobrze będzie komponowało się również z innymi owocami: wiśniami, jagodami, borówkami amerykańskimi, porzeczkami, a nawet jabłkami, świeżym ananasem czy żurawiną. Tiramisu możesz także podać w formie tortu lub jako brownie. Gotowe serwuj ze szklanką mocnej czarnej kawy lub latte z mleczną pianką. W tej kategorii znajdziesz wiele przepisów na ciasto tiramisu. Dzięki nim dowiesz się – krok po kroku – jak je zrobić, jakie dodatki będą do niego odpowiednie oraz w jaki sposób je serwować. Koniecznie wypróbuj i wybierz swój ulubiony wariant tego włoskiego deseru.