Brownie - przepisy na ciasto: najlepsze, wilgotne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Brownie

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BrownieBrownie

Brownie to znany amerykański deser, który przygotowuje się łatwo i szybko. Jak je zrobić, by było idealne? Wystarczy zaopatrzyć się w gorzką czekoladę, cukier, jajka, margarynę, kakao oraz mąkę. Do tych składników dołącza się (w zależności od przepisu i upodobań) bakalie, ser twarogowy lub owoce. Brownie podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często jako dodatek do ciasta serwuje się lody waniliowe i ciepłe sosy, np. truskawkowy, waniliowy czy toffi. Jednak największą zaletą brownie, poza smakiem, jest jego prostota. Z kubkiem ulubionej kawy albo herbaty, może stać się Twoim ulubionym ciastem. Do jego przygotowania najlepiej użyć gorzkiej czekolady, którą roztapia się w kąpieli wodnej, aby nie przywarła do brzegów naczynia i nie przypaliła się. Istnieją również wersje brownie z mleczną czekoladą, a nawet z białą – ciasto jest wtedy jaśniejsze i ma nieco łagodniejszy smak. W tej odsłonie na pewno przypadnie do gustu osobom, które wolą delikatniejsze desery. Brownie ma wiele wersji, można je przygotować nie tylko na tortownicy, ale też w foremkach do muffinów, specjalnych kokilkach, a nawet w kubku lub filiżance. Popularne jest także łączenie tego rodzaju ciasta z dodatkami serowymi – tu najczęściej sprawdza się twaróg lub ser mascarpone. Brownie dobrze współgra również z innymi rodzajami ciasta, np. z biszkoptem orzechowym. Istnieją przepisy, w których do jego przyrządzenia wykorzystuje się kaszę jaglaną, a nawet fasolę, buraki czy słodkie ziemniaki. Deser świetnie smakuje z dodatkiem świeżej tartej marchewki. Brownie najlepiej serwować ozdobione świeżymi owocami (malinami lub truskawkami) oraz cukrem pudrem, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Pasować będą też listki mięty i ziarna granatu. Masz ochotę na to pyszne i uniwersalne ciasto? Przetestuj nasze przepisy i podaj brownie ze swoimi ulubionymi dodatkami – orzechami włoskimi, prażonymi migdałami, gruszkami, truskawkami lub śmietankowymi lodami. Niezależnie od tego, co wybierzesz, efekt będzie równie smaczny.