Przepisy na rogaliki drożdżowe - kruche i słodkie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Rogaliki drożdżowe

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki drożdżoweRogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe to świetny sposób na smaczne i proste przekąski. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser. Przygotujesz je z wieloma różnymi dodatkami. Popularnie nadziewa się je konfiturą, np. wiśniową lub truskawkową. Jeśli lubisz kuchenne innowacje, przygotuj je z farszem z dyni makaronowej. Aby uatrakcyjnić smak rogalików drożdżowych, możesz w nich umieścić, oprócz dżemów, kawałki warzyw lub owoców. Wypróbuj zatem wersji z lekko cierpkim rabarbarem, który świetnie skontrastuje się ze smakiem słodkiego ciasta. Dobrym wyborem będą też kawałki jabłka. Do wypełnienia wykorzystaj również masę makową – użyj gotowej lub samodzielnie przemiel kilkakrotnie mak. Smaczny farsz przygotujesz jednocześnie z serka śmietankowego wymieszanego z wiórkami kokosowymi i żurawiną albo z kremu toffi czy masy kajmakowej. Upieczone rogaliki drożdżowe odpowiednio przystrój. Do dekoracji użyj przesianego przez sitko cukru pudru lub wybranej polewy. Sprawdzi się lukier cytrusowy lub królewski, do którego przygotowania używa się białek jaj. Drugi z nich charakteryzuje się jaśniejszą barwą. Przed zastygnięciem lukru możesz umieścić na jego wierzchu kandyzowane skórki owoców, np. pomarańczy, czy też wiórki kokosowe. Dobrym wyborem będzie również oprószenie rogalików ziarnami sezamu, maku lub gruboziarnistego brązowego cukru. Wypróbuj  wersji z posypaniem ich pokruszonymi migdałami. Sprawdzi się również polewa czekoladowa. Wystarczy, że tabliczkę czekolady rozpuścisz z kostką do pieczenia. Aby przyrządzane przez Ciebie rogaliki wyszły doskonałe, pamiętaj o tym, aby odstawić zagniecione ciasto do wyrośnięcia i dopiero później je rozwałkować i formować. Wierzch każdego z miniwypieków warto przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Dzięki takiemu zabiegowi zewnętrzna warstwa rogalików będzie efektownie zarumieniona i błyszcząca. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na pyszne słodkie przekąski. Wybierz swój ulubiony wariant, przyrządź go i nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.