Przepisy na Ciasta z lodami
16 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Ciasta z lodami
Ciasto z lodami to idealne połączenie, które doskonale sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Lody możesz kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie, wykorzystać zarówno jako nadzienie, jak i jako dodatek, serwowany na osobnym talerzu. Śmietankowy smak lodów najlepiej pasuje do czekoladowych tart oraz szarlotek, cytrynowy – do makowców, natomiast czekoladowy – do orzechowych lub kawowych rolad. Lubisz mocno czekoladowe ciasta? W takim razie koniecznie przygotuj brownie z czekolady i orzechów laskowych. Ubite na sztywno białka wymieszaj z masą czekoladową, wanilią, bakaliami oraz przesianą mąką i kakao. Przed podaniem, gotowe ciasto podziel na kawałki, a do każdego z nich dodaj kulkę śmietankowych lub waniliowych lodów. Doskonałą alternatywą dla brownie będzie czekoladowa tarta. Jej sekret tkwi w masie, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, gorzkiej czekolady oraz śmietany. Przyrządzoną tartę posyp wiórkami czekolady i serwuj razem z ulubionymi lodami, na przykład śmietankowymi lub truskawkowymi. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie korzennych rurek z ciasta filo i orzechów włoskich (gotowe wypieki podawaj razem z wiśniami w syropie). Na każdy płat ciasta nałóż przyrządzone uprzednio nadzienie – wystarczy, że zmielone orzechy połączysz z kostką do pieczenia, wodą różaną i cynamonem. Jeśli natomiast od czekolady lub bakalii wolisz soczyste owoce, koniecznie wypróbuj przepis na makową szarlotkę. Do ubitych jajek dodaj zmielony mak, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Doskonałymi dodatkami do ciasta będą polewa czekoladowa oraz kulki bakaliowych lodów. Nie zapomnij również o migdałowo-wiśniowych florentynkach, tarcie z korzenną gruszką i masą migdałową, cieście bananowo-kokosowym, kruchych babeczkach oraz churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na pyszne ciasta z lodami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników, i do dzieła. Oprócz przepisów, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy.