Makowce i ciasta z makiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z makiem

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z makiemCiasta z makiem

Ciasta z makiem cieszą się szczególną popularnością zwłaszcza w święta – zarówno wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Mak ma bardzo delikatny, orzechowy i słodkawy smak. Dodaje się go bezpośrednio do ciasta, ale też wykorzystuje do kremów czy sera. Najpopularniejszą wersją tego wypieku jest ciasto z nadzieniem makowym. Aby je przygotować, należy sparzyć lub przegotować mak, kilkukrotnie go zmielić, a następnie dodać roztopioną margarynę, miód lub cukier, bakalie oraz przyprawy, takie jak wanilia, cynamon, goździki czy imbir. Tak przygotowaną masę warto jeszcze przysmażyć przez kilka minut. Można ją wykorzystać do przyrządzenia strucli, drożdżówek, babek i rogalików. Mak dodaje się także bezpośrednio do ciasta – nabiera ono wówczas charakterystycznego smaku i ładnie wygląda. W takiej formie ciasto z makiem sprawdzi się również z dodatkiem orzechów, rodzynek, moreli, śliwek i różnego rodzaju pestek oraz świeżych owoców. Wykorzystasz je też do przygotowania kolorowego tortu złożonego z różnych warstw – biszkoptowej, makowej i truskawkowej (z dodatkiem kisielu). Całość warto przełożyć masą, na przykład truskawkową, malinową lub brzoskwiniową – i otrzymać w ten sposób efektowny oraz smaczny tort. Kawałki makowego ciasta możesz też dodać do masy, np. z pokrojonymi owocami. Mak dobrze komponuje się z serem – twarożkiem, mascarpone, ricottą lub serkiem homogenizowanym, z których tworzy się serowy krem. Połączenie dwóch mas (makowej i serowej) daje ciekawy efekt smakowy i ładnie się prezentuje. Mak to także idealny dodatek do różnego rodzaju ciasteczek. Stanowi też słodkie bakaliowo-makowe nadzienie do babeczek lub drożdżowych rogalików. Najlepiej przygotuj ciasto kilka dni przed świętami. Zapoznaj się koniecznie z naszymi przepisami na babkę, makowiec z jabłkami, ciasto pomarańczowe, pieguska z orzechami oraz babkę podolską! To ciasta niezwykle smaczne, uniwersalne i pasujące na wiele różnych okazji. Wybierz swój ulubiony wariant i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.