Ciasta z owocami - przepisy: pyszne i owocowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z owocami

93 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z owocamiCiasta z owocami

Ciasta z owocami smakują dobrze o każdej porze roku. Orzeźwiające, soczyste, smaczne – stanowią świetny sposób na udany deser. Owoce można wykorzystać zarówno do masy, wrzucić do ciasta lub potraktować jak dekorację. Nie tylko nadają wyjątkowy smak, ale też dzięki ich intensywnym kolorom i ciekawym kształtom sprawiają, że torty, babeczki i rolady ładnie się prezentują. Szczególnie popularne latem są truskawki, maliny, jagody i wiśnie. Delikatnie kwaśne, ale także ze sporą dozą słodyczy, dobrze komponują się ze śmietanowymi lub waniliowymi kremami, idealnie współgrają z serem mascarpone i twarożkiem, ale też apetycznie wyglądają, np. zatopione w kolorowej galaretce – świetny przykład stanowi malinowa chmurka. Słodkie wypieki trudno wyobrazić sobie bez jabłek, które są podstawą popularnej szarlotki, ale sprawdzają się również przy sernikach czy tartach. Podobnie można wykorzystać gruszki, którymi czasem się je zastępuje. Prócz świeżych owoców nieodłącznym elementem pieczenia są także owoce suszone i kandyzowane. Rodzynki, suszone śliwki i morele świetnie smakują z ciastami typu sernik, ale też sprawdzają się w drożdżowych babkach, roladach, zarówno z kremem, jak i bakaliowych – np. z dodatkiem migdałów, orzechów włoskich i wiórków kokosowych. Ananasy z puszki lub brzoskwinie przydadzą się zwłaszcza poza sezonem letnim czy wiosennym. Możesz dodawać je w całości, miksować, przecierać i gotować. Nie tylko podniosą walory smakowe masy do przełożenia biszkoptu, ale sprawią również, że będzie miała ładny kolor – tu szczególnie dobre będą truskawki, maliny, jagody lub jeżyny. Możesz też przygotowywać różne warianty owoców w cieście francuskim lub filo. Idealne będą w tym przypadku zwłaszcza świeże owoce, ale i wszelkiego rodzaju konfitury i dżemy. Także rozmaite słodkie syropy możesz przyrządzić samodzielnie. Wystarczy, że np. zagotujesz truskawki posłodzone miodem lub brązowym cukrem. Wiele możliwości dają również mrożone owoce, które przydadzą Ci się do wypieków zimą. Ciasta z owocami są barwne i pyszne. Sprawdź nasze przepisy i wybierz propozycję na deser z wykorzystaniem Twoich ulubionych dodatków!