Ciasta z warzywami - przepisy na warzywne wypieki | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z warzywami

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z warzywamiCiasta z warzywami

Warzywa stają się coraz popularniejszymi dodatkami do słodkich ciast. Często wykorzystuje się je w przepisach bezglutenowych, ponieważ pozwalają na pieczenie bez mąki. Popularne są również w kuchni wegańskiej – zwłaszcza te, które wiążą składniki i nie wymagają użycia jaj, jak np. fasola. Do ciast pasuje bardzo dobrze dodatek marchewki – nadaje ona słodyczy i wilgotności. Sprawdza się szczególnie w wypiekach z migdałami, kremami, serowymi masami i czekoladą. Dodaj do niej korzennych przypraw, a otrzymasz ciasto przypominające piernik. Upieczesz z niej również keks. Dodaj bakalie i mąkę orzechową. Do dekoracji ciast marchewkowych dobrze pasuje lukier oraz cukier puder. Piekąc miękkie ciasta, takie jak sernik, wykorzystaj dynię – jej delikatny smak oraz konsystencja sprawiają, że ciasto jest gładkie, słodkie i zyskuje pomarańczowy kolor. Podkreślisz go dodatkiem kurkumy. Z dyni przygotujesz też ciasto bez mąki, z dodatkiem śmietany, jajek i pomarańczy. Doskonale sprawdzi się ono podane na deser. Jeśli chcesz użyć dyni do ciast, wybieraj dowolny gatunek tego warzywa. Sprawdzi się np. piżmowa albo hokkaido. Słodkimi warzywami o delikatnej konsystencji są także bataty. Ciasta z ich dodatkiem są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Bataty to słodkie ziemniaki, konsystencją przypominające polskie odmiany, jednak delikatniejsze – w smaku nieco przypominają marchewkę. Zrobisz z nich smaczny krem do kruchej tarty. Do wszelkich ciast z dynią i batatami pasuje dodatek orzechów oraz prażonych pestek słonecznika. Ich kawałki podawaj z dodatkiem kremu z mascarpone albo łyżką bitej śmietany. Do ciast wykorzystasz także buraki albo ziemniaki. I jedne, i drugie dodadzą wypiekom miękkości, a buraki dodatkowo zabarwią ciasto. Sprawdź, jak wygląda i smakuje np. buraczkowy biszkopt. Pokrój go na cienkie blaty i przygotuj na jego bazie tort. Smaczny będzie też bez dodatków, udekorowany jedynie cukrem pudrem albo lukrem królewskim. Ciasta upieczesz również z dodatkiem cukinii czy szpinaku. Sprawdź nasze przepisy i zobacz, w jaki sposób wykorzystać warzywa do przygotowania wypieków.