Świąteczne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Świąteczne

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚwiąteczneŚwiąteczne

Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas wigilijnej kolacji, koniecznie przygotuj pachnące cynamonem i goździkami świąteczne ciasteczka. Nie tylko stanowią doskonałą alternatywę dla serników oraz makowców, ale także są świetnym sposobem na prezent dla bliskiej osoby. Wystarczy nadać im kształt: choinek, gwiazdek, serc lub reniferów i odpowiednio ozdobić. Do ich dekoracji warto użyć pysznych lukrów, czekoladowych polew oraz kolorowych posypek (dobrym rozwiązaniem będzie także posypanie ich wiórkami kokosowymi lub posiekanymi migdałami). Pamiętaj, że smak kruchych ciastek i pierników możesz wzbogacić, dodając do ciasta różne składniki, np. mak, mielone orzechy, kakao, suszone owoce, migdały, a nawet skórkę z cytryny. Świąteczne wypieki przygotujesz zarówno w wersji klasycznej, jak i bezglutenowej. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjesz kukurydzianej, ryżowej i gryczanej, a zwykły proszek do pieczenia zastąpisz jego bezglutenowym odpowiednikiem. Doskonałym dodatkiem do takich pierników będzie lukier (cukier puder utrzyj z białkiem i zabarw go odrobiną barwnika). Korzenne ciasteczka możesz również wykorzystać jako ozdoby choinkowe. Przed wstawieniem ich do piekarnika, zrób patyczkiem otwory na sznureczki. Upieczone i przestudzone pierniki polukruj za pomocą szprycy lub pędzla. Jeśli chcesz, by jeszcze lepiej wyglądały, dodaj do lukru spożywcze barwniki. Nie zapomnij również o piernikowych choinkach. Rozpuszczony miód, przyprawę do pierników i kostkę do pieczenia wymieszaj, a następnie chwilę podgrzej. Na koniec przygotowaną w ten sposób masę przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki: jajko oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu wszystkich produktów, ciasto cienko rozwałkuj oraz powycinaj ciastka. Pamiętaj, że gotowe wypieki doskonale będą smakować, gdy polejesz je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. W tej kategorii znajdziesz przepisy na pachnące cynamonem i goździkami świąteczne ciasteczka. Oprócz przepisów, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy.