Tartaletki - przepisy na mini tarty: proste ciastka | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tartaletki

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartaletkiTartaletki

Jeśli szukasz uniwersalnego i efektownego deseru, który doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości i przyjęć, owocowe tartaletki z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Te kruche i wykwintne babeczki nie tylko świetnie smakują, ale również wspaniale prezentują się na stole. Ich sekret tkwi w nadzieniu – zazwyczaj napełnia się je budyniem, ciemną lub białą czekoladą bądź musem. By jeszcze bardziej podkreślić ich słodki smak, dno tartaletek posmaruj dżemem lub różaną konfiturą. Do ich przygotowania możesz użyć ulubionych owoców: jagód, malin, wiśni, jeżyn lub winogron. Obsypane owocami babeczki koniecznie posyp cukrem pudrem albo udekoruj świeżą miętą. Tartaletki podasz na wiele sposobów: z kiwi, z malinami, z musem brzoskwiniowym, z kremem waniliowym lub z figami. Ciekawą propozycją będzie również przyrządzenie kruchych babeczek z czekoladą i kremem mascarpone. By zrobić krem wystarczy schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać serek. Całość miksuj na wolnych obrotach do momentu, gdy uzyskasz jednolitą masę. Na zalanych czekoladą ciastkach ułóż wiśnie i przykryj je przygotowanym kremem z mascarpone. Pamiętaj, że tartaletki jeszcze lepiej będą wyglądały, gdy przyozdobisz je wiórkami czekolady oraz malinami. Doskonałą alternatywą dla nich są wiśnie pod chmurką. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Foremki wylep rozwałkowanym i schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Wystudzone tartaletki posmaruj dżemem, a na środku każdej z nich umieść łyżkę masy serowej (przygotujesz ją, mieszając serek z cukrem pudrem). Ciastka udekoruj wiśniami oraz chmurką z bezy i ponownie włóż do piekarnika – gotowe! Możesz także zrobić tartaletki z migdałami lub z musem z białej czekolady (koniecznie dodaj do nich sok oraz startą skórkę z limonki). Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sprawdź nasze przepisy na kruche babeczki. Czeka na Ciebie mnóstwo inspiracji oraz cennych wskazówek szefa kuchni. Zapraszamy!