Przepisy na Pierniczki
12 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Pierniczki
Pierniki nie tylko są smaczne, ale również charakteryzują się długą trwałością. W dawnych czasach uważane były za symbol dobrobytu. Dzisiaj możesz z łatwością przyrządzić je w domu i cieszyć się ich smakiem. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznym przyprawom. Najczęściej do ich przyrządzenia używa się: cynamonu i imbiru. Zdarza się także, że doprawiane są goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Spróbuj jednak samodzielnie przyrządzić odpowiednią mieszankę do swoich wypieków. Dodasz ją podczas przygotowania masy na ciasto. Pamiętaj o tym, by nie przesadzić z ilością przypraw. Dobrze dobrane aromaty to bowiem gwarantowany sposób na udane pierniki (uważaj, by na przykład nadmierna ilość gałki muszkatołowej nie przyćmiła smaku imbiru). Wypróbuj różne warianty lub wzoruj się na gotowych przyprawach do pierników. W skład masy na ciasto wchodzą: miód, mąka pszenna, jajka, kakao, proszek i margaryna do pieczenia oraz cukier. Wszystko dobrze zmieszane i zagniecione powinno zyskać odpowiednio elastyczną konsystencję. By pierniki zachowały trwałość i były kruche, ciasto powinno postać przez kilka dni w chłodnej temperaturze (nie powinno się jednak zeschnąć). Dopiero po tym czasie możesz przełożyć je na blachę i upiec. Zapobiegając przywieraniu do ścianek naczynia, najpierw posmaruj je margaryną lub wyłóż papierem do pieczenia. Najpopularniejsze są pierniki w postaci ciasteczek. Jeśli wybierasz ten wariant, to eksperymentuj z formami. Możesz przygotować proste, okrągłe ciastka lub nadać im dowolny kształt. Na przykład na święta Bożego Narodzenia doskonałe są choinki, gwiazdki i serduszka. Dodatkowo udekoruj je lukrem lub kolorowymi wiórkami. Wypróbuj również wersji z nadzieniem. Takie ciastka nie tylko przykują uwagę swoim wyglądem, ale mogą być przechowywane przez długi czas, nie tracąc smaku. Znana jest również wersja piernika w postaci podłużnego ciasta. Wtedy wystarczy go upiec w prostokątnej blasze – formą będzie nieco przypominać chleb. Takie ciasto możesz przełożyć śmietankowym kremem. Pysznie smakuje również z dodatkiem owocowych konfitur. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy!