Dania z Mięsem Wołowym
453 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Dania z wołowiną
Wołowina jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. W zależności od tego, jaki kawałek wołowiny masz do dyspozycji, możesz zdecydować się na rozmaite potrawy. Z mięsa mielonego wykonasz kotlety, pulpeciki, farsze, z siekanego zaś tatara. Kruchy i soczysty udziec wołowy będzie z kolei doskonały na zrazy oraz burgery, szponder i pręga – na rosół. Jeszcze inne części nadają się do pieczenia, smażenia, duszenia i na wyborne gulasze wołowe. Najlepszym jakościowo kawałkiem wołowiny jest delikatna polędwica. To z niej przyrządzisz popularne polędwiczki wołowe oraz podobnie jak z rostbefu i antrykotu – steki. Zrobienie steka wymaga dużej staranności, ale przestrzegając wszystkich wskazówek z pewnością uda Ci się przygotować wspaniałą mięsną ucztę kulinarną. Przede wszystkim wyjmij mięso z lodówki na przynajmniej pół godziny przed planowanym smażeniem. Dzięki temu wołowina nie spali się z zewnątrz, pozostając jednocześnie zimna w środku. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym z obu stron, a następnie je przypraw. Stek smaż na rozgrzanym tłuszczu, pamiętając, by go nie dociskać, nakłuwać widelcem ani też niepotrzebnie przesuwać. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć, proces ten trwa od jednej do kilku minut na każdą stronę. Następnie stek musi "odpocząć" jeszcze kilka minut przed jego podaniem. Robi się to po to, by soki i aromat rozprowadziły się równomiernie. Powodzenie w przyrządzaniu nie tylko steków, ale także wielu innych dań z wołowiny, tkwi w wybraniu mięsa dobrej jakości. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej klasy? Przede wszystkim ma ona kolor krwistoczerwony, nawet purpurowy, mięso to wykazuje bowiem tendencję do szybkiego ciemnienia. Jest ponadto zwarta w dotyku, a jednocześnie miękka. Wołowina w Polsce jest zazwyczaj importowana, głównie z Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz krajów Unii Europejskiej, cieszy się za to coraz większą popularnością w sztuce kulinarnej. I słusznie, bo potrawy z niej są wprost wyborne. Przygotuj befsztyk z warzywami, tradycyjną polędwicę Wellington lub wołowinę duszoną po prowansalsku i przekonaj się, jak wspaniale smakują te dania.