Dania ze Zrazami
40 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Zrazy
Zrazy są potrawą, do której z pewnością chce się wracać nie raz i nie dwa. W czym tkwi jej fenomen? Zrazy, często określane też mianem bitek albo rolad, to bardzo popularne danie wywodzące się już z czasów kuchni staropolskiej, zwłaszcza tej szlacheckiej i myśliwskiej. Dobrą tradycję warto, a nawet należy podtrzymywać. Szczególnie jeśli jest tak pyszna, jak nasze przepisy na zrazy. Wykałaczki w dłoń - rozpoczynamy smakowite zawijanie.
Dla kogo?
Sposoby i przepisy na zrazy można dwoić i troić. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie! Dziadkowie, wujostwo, rodzice czy wnuki – apetycznym zrazom wprost trudno jest się oprzeć.
Na jaką okazję?
Niech tradycji stanie się zadość! Zaserwuj zrazy na rodzinnych uroczystościach, a z pewnością wszyscy będą zachwyceni. To także znakomita propozycja na codzienny obiad. Nie owijajmy w bawełnę, ale w soczyste mięso - bitki sprawdzą się w każdej sytuacji. Niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Zrazy to potrawa z tradycjami. Sama nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza kawałek bądź plaster mięsa albo pieczeni odcięty od całości. Klasyczne zrazy staropolskie to tak zwane suropieki. Nie zawsze mają one jednak postać zwiniętego w rulon mięsa. Czasami zrazami określa się plastry mięsa duszonego w garnku w sosie własnym, poprzekładane fragmentami cebuli oraz grzybów.
Dla urozmaicenia:
Zrazy to nie tylko mięsne zawijasy. Oprócz nich możemy również wyróżnić zrazy bite i siekane. Nie ma przeszkód, by danie przygotowywać z różnego rodzaju mięs, jednak najczęściej do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się polędwicę wołową. Zrazy wołowe królują na polskich stołach. Sam farsz do bitek to prawdziwe pole do popisu! Tutaj ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Wybieraj spośród wielu składników, na przykład: mielonego mięsa, jajek, słoniny, boczku, kiszonych ogórków czy cebuli.