Dania ze Smażoną Rybą
63 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Ryba smażona
Jest wiele sposobów na przygotowanie ryb: pieczenie, duszenie, smażenie. Czasem podaje się je także na surowo lub jedynie marynuje. Smażenie jest jednak jedną z najszybszych opcji, pozwala również na przygotowanie jej z różnymi dodatkami. Jednym z najpopularniejszych jest chrupiąca panierka. Zazwyczaj przyrządza się ją z bułki tartej, ale do smażonych ryb pasować będą też płatki kukurydziane czy mielone migdały. W takiej wersji danie będzie bardziej chrupiące. Dobrym rozwiązaniem jest japońska panierka typu panko, z większymi kawałkami pieczywa. W ten sposób zrobisz rybę na codzienny obiad, a także tę w wydaniu świątecznym, np. karpia smażonego w panierce. Jeśli lubisz chrupiące dania, zrób także panierkę z wiórków kokosowych. Paluszki rybne w cieście kokosowym to doskonały sposób nie tylko na obiad, ale również przekąskę na przyjęcie. Kawałki białej ryby wystarczy obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć. Ryba smażona to jednak nie tylko panierka. To także dania z dodatkiem warzyw, tak jak popularna ryba po grecku, którą serwuje się z duszoną marchewką, cebulą oraz selerem. Jeśli lubisz pesto, wykorzystaj je przy smażeniu łososia z pomidorkami. Będzie pasowało zwłaszcza to w zielonej, bazyliowej wersji, która doskonale podkreśli smak ryby oraz pomidorków. Smażona ryba to także dobry sposób na to, by próbować nowych smaków. Pasować będzie do niej np. smażony koper włoski, czyli fenkuł, który dobrze wypadnie podany z łososiem albo dorszem. Dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie smaki w daniach głównych, doskonałe będą przepisy na ryby z owocami. Sola w pomarańczach to danie proste i jednocześnie dość oryginalne. Wystarczy jedynie podsmażyć warzywa: marchewkę i pora, a następnie rybę. Do całości należy potem dodać świeże, podzielone na cząstki pomarańcze. Cytrusowy smak posiada także karp limonkowy. Dzięki dodatkowi kolendry jest on jeszcze bardziej podkreślony, a dodatek ostrej papryczki chili lekko go przełamuje. Ryby smażone to podstawa dań na wiele okazji. Sprawdź nasze propozycje na to, jak je przyrządzić i wybierz najlepszą dla siebie.