Przepisy na Ryby w Galarecie | Przepisy.pl pixel

Dania z Rybą w Galarecie

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba w galarecieRyba w galarecie

Lubisz delikatny smak ryby, ale nie masz ochoty na jej wersję smażoną? Mamy dla Ciebie alternatywę – przyrządź ją w galarecie! Ta elegancko wyglądająca na stole potrawa, sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również na przyjęciach lub uroczystych kolacjach, jako część tzw. zimnej płyty. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno popularnego karpia, jak i łososia, dorsza, a nawet szczupaka. Pamiętaj jednak, by galareta nie była tylko spoiwem dla zawartości – musi być tak samo smaczna. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej z domowego wywaru rybnego. Aby uzyskać galaretę, musisz najpierw odtłuścić wywar. Zrobisz to, gdy będzie już zimny – wtedy łatwo jest zdjąć zakrzepłą warstwę tłuszczu. Jeśli chcesz, by galareta zachowała swój kształt w temperaturze pokojowej, koniecznie dodaj żelatynę (nawet w przypadku bardzo mocnego wywaru). Nie zapomnij także o przyprawach. Rybne galarety najlepiej będą się komponować z dodatkiem imbiru. Przed zalaniem ryby wywarem, poukładaj na półmisku kawałki ugotowanej marchewki, natkę pietruszki, groszek oraz kawałki jajka na twardo. Ryba w galarecie nie tylko dobrze smakuje, ale nadaje się także do znacznie dłuższego przechowywania niż świeża czy ugotowana. Jeśli w Twojej kuchni to właśnie karp zajmuje szczególne miejsce, tym razem zrób go po żydowsku. Słodki od rodzynek farsz idealnie uzupełni delikatny smak ryby. Zastanawiasz się, jak go przygotować? Zacznij od filetowania karpia tak, by nie uszkodzić skóry. Następnie zmiel mięso i pokrój warzywa w grubą kostkę. Ugotuj wywar z pozostałych części ryby oraz warzyw (cebuli, pora, marchwi, pietruszki i selera). Po jego odcedzeniu, dodaj żelatynę, a do zmielonego fileta cebulę, namoczoną bułkę, jajko oraz pięć dekagramów rodzynek. Przygotowanym farszem nadziewaj skórę karpia, zszyj i gotuj na wolnym ogniu. Ugotowaną rybę wyłóż na półmisek i zalej galaretą, a całość udekoruj rodzinkami, migdałami, pietruszką i cytryną. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na rybę w galarecie i podawaj ją nie tylko od święta!