Przepisy na Ryby z Warzywami | Przepisy.pl pixel

Dania z Rybą z Warzywami

60 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z warzywamiRyba z warzywami

Ryby to składnik, po który chętnie sięga się w wielu miejscach świata. Na północy jada się je suszone, kiszone czy marynowane, na południu często grillowane lub pieczone. Polska kuchnia posiada sporo przepisów zarówno na ryby morskie, np. śledzie, a także słodkowodne, np. szczupaki czy sumy. Sposobów na podanie ryb jest wiele, niezależnie od regionu, często przyrządzane są z warzywami. Powinny być one dopasowane do gatunku ryby. Ryby o zwartym mięsie, na przykład dorsze, dobrze smakują przygotowane z marchewką, selerem czy porem. Dobrym przykładem może być ryba po grecku. Z kolei do ryb z duszonymi warzywami przygotuj dodatkowo sos serowy. Będzie pasował do wielu różnych składników, m.in. marchewki z selerem korzeniowym, ale także do brokułów albo szpinaku. Świetnym dodatkiem do nich będzie np. purée z białych warzyw, ziemniaków lub kalafiora. Do ryb pieczonych w całości przygotuj z kolei warzywny farsz z marchewki, pietruszki i pora. Żeby był bardziej zwarty, połącz jarzyny z namoczoną wcześniej bułką, jajkiem czy bułką tartą. Ciekawym sposobem podania będzie połączenie nadzienia warzywnego razem z mielonym mięsem ryby. Do faszerowania bardzo dobrze nadawać się będzie pstrąg – łatwo bowiem pozbawić go ości. Napełnij go kiszoną kapustą, zapiecz i podaj z ziemniakami. Szukasz zupełnie nowego sposobu na rybę? Sprawdź, jak smakuje przyrządzona po podhalańsku. To bogata w różnorodne smaki zapiekanka z kawałków ryby, ziemniaków, warzyw oraz suszonych śliwek. A wszystko upieczone w sosie pomidorowym, który świetnie przełamuje słodycz śliwek i marchewki. Dobrą zapiekankę zrobisz także w formie ryby po meksykańsku. Płaty filetów z białych ryb ułóż na plasterkach ziemniaków. Na nich układaj kolejno paprykę, fasolę i kukurydzę, a całość polej pomidorowym sosem. Z ryby i warzyw zrobisz też smaczną przekąskę w postaci tatara z łososia. Wystarczy, że dodasz do niego paprykę, ogórka, oliwki, oliwę i wymieszasz tak, by tworzyła w gładką całość. Sposobów na łączenie ryb i warzyw w smaczne dania jest naprawdę dużo – sprawdź nasze propozycje.