Przepisy na Kopytka
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Kopytka
Kopytka są potrawą mączną, która składa się z ugotowanych i przemielonych ziemniaków, jajek, mąki ziemniaczanej lub pszennej, soli i przypraw. Są szczególnie lubiane ze względu na swoją uniwersalność. Kopytka wytrawne mogą stanowić samodzielną potrawę albo być też jedynie smakowitym dodatkiem do innych dań. Niezależnie od tego, w jakim charakterze podasz ten ziemniaczany specjał, możesz dowolnie eksperymentować z jego smakiem. A jeśli brakuje ci inspiracji, sięgnij po zamieszczone w tym dziale przepisy na kopytka na słono i na słodko. Z ochotą podpowiemy, jak zrobić kopytka, by zawsze błyskawicznie znikały z talerzy.
Dla kogo? Wielu odstręczać może perspektywa czasochłonnego mielenia ziemniaków. Nie warto jednak rezygnować z gotowania kopytek tylko z tego powodu – tę potrawę z powodzeniem możesz bowiem przygotować również ze sproszkowanych ziemniaków. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni. Nasze przepisy na kopytka ułatwią poznawanie wszystkich tajników tradycyjnych klusek.
Na jaką okazję? Przepis na kopytka to wygodna i szybka opcja na smaczny posiłek. Kopytka są fantastyczną propozycją na obiad – w mniejszym i większym gronie. Lepiej od razu zrobić więcej, ponieważ prośby o dokładki są więcej niż pewne. Kopytka domowe mają duże szanse na to, by stać się jednym z ulubionych dań wszystkich domowników.
Czy wiesz, że? Istnieje także wersja kopytek, do których dodaje się twaróg – w takiej postaci nazywane są pierogami leniwymi. Ciekawą alternatywą są także kopytka na słono przygotowywane w sposób włoski: gnocchi. Formuje się je w małe kuleczki i podaje z sosami klasycznie przeznaczonymi do makaronów. Śródziemnomorski klimat w kuchni jest na wyciągnięcie ręki.
Dla urozmaicenia: Gotowe kopytka mogą być podawane i na słono i na słodko. W pierwszej wersji wystarczy je podsmażyć lub okrasić podgrzaną na tłuszczu cebulą, można je również serwować z różnego rodzaju sosami. Kopytka wytrawne bardzo dobrze komponują się także z gulaszem. W wersji słodkiej podaje się je często z cukrem pudrem. Smak kopytek można urozmaicić, dodając do ciasta szpinak lub przecier pomidorowy.