Przepisy na Pierogi
93 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Pierogi
Nie ma chyba popularniejszego i bardziej lubianego dania mącznego niż pierogi. To potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Wiele osób unika jednak własnoręcznego przyrządzania pierogów, decydując się przy tym na te w wersji mrożonej. Dzieje się tak z powodu dużej ilości czasu, jaką trzeba poświęcić w kuchni, by delektować się tym posiłkiem. Tymczasem nie od dziś wiadomo, że domowe pierogi są znacznie lepsze niż te z delikatesów. Swoją przygodę z gotowaniem pierogów zacznij od przygotowania farszu. Najbardziej klasyczne nadzienia składają się z mięsa, kapusty, grzybów oraz z tak zwanego farszu ruskiego, który powstaje z połączenia gotowanych ziemniaków, białego sera oraz cebuli. To jednak tylko niektóre propozycje farszu, możliwości jest tak naprawdę całe mnóstwo. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się nadzienia z warzyw takich jak szpinak, soczewica czy dynia w połączeniu na przykład z serem feta. W porze letniej oraz wczesną jesienią wykorzystaj sezonowe owoce: truskawki, jagody, maliny i śliwki, by przygotować tę potrawę w wersji słodko. Dobrym pomysłem jest wypełnienie pierogów twarożkiem. Możesz również zrobić owocowy koktajl i nim polać danie w formie deserowej. Drugi ważny element pierogów to ciasto. Wykonasz je z kilku podstawowych składników: mąki, wody, soli oraz ewentualnie z dodatkiem jajek. Pamiętaj, by dokładnie połączyć wszystkie elementy i starannie wyrobić ciasto. Będzie to ważne w momencie gotowania, gdyż to od ciasta w głównej mierze zależy, czy pierogi się nie rozpadną we wrzątku. Dla zabieganych osób idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie farszu jednego dnia, a ciasta drugiego. Nie zapominaj również, że wspólne lepienie pierogów może być świetną zabawę, więc nie wahaj się prosić o pomoc swoich domowników, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Pozostałe z obiadu pierogi możesz zamrozić aż do następnej okazji, gdy przyjdzie Ci ochota na ten pyszny domowy posiłek. Tak samo możesz zrobić z niewykorzystanym farszem. Z kapustą i grzybami, ruskie, z kiszoną kapustą i dorszem czy w stylu gruzińskim? Wybierz swoją ulubioną wersję pierogów.