Racuchy (Placki z jabłkami) | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Racuchy

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RacuchyRacuchy

Racuchy, czyli innymi słowy małe placki przygotowywane z mąki, to danie, które występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Oba warianty nie sprawiają kłopotów w przyrządzaniu – składniki na ciasto wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie usmażyć je z obu stron na patelni. Do wykonania pierwszego z nich używa się różnego rodzaju owoców: te większe kroi się na kawałki, bądź ściera w dowolny sposób na tarce, mniejsze bywają dodawane w całości. Można je zarówno wrzucić do masy przeznaczonej do smażenia, jak i ułożyć na gotowej potrawie. Co więcej, owoce nie muszą być świeże, dobrze sprawdzą się także te z przetworów, mrożone, suszone lub kandyzowane. Przygotowane w ten sposób racuchy można posypać cukrem pudrem – do takiego zabiegu warto wykorzystać odpowiednie sitko, które zagwarantuje brak grudek. Pasować będzie do nich również kwaśna śmietana. Wersję słoną racuchów można natomiast przygotować z kaszy gryczanej, ziemniaków, a nawet ryby. Pierwsze z nich można podać z gulaszem przyrządzonym z łopatki, drugie skropione cytryną (podkreśli to smak łososia, który znajduje się w ich wnętrzu) i polane sosem jogurtowym, trzecie zaś posypane świeżym, siekanym koperkiem. Każda z trzech propozycji sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz ze sobą zabrać praktycznie wszędzie. Te wykwintne możesz podawać ze świeżo przygotowanymi surówkami. Nie ma tu reguły i każda z Twoich ulubionych powinna się sprawdzić. Przejrzyj nasze sprawdzone przepisy na różne warianty racuchów i koniecznie wypróbuj każdy z nich.