Karkówka z grilla - przepisy na karkówkę na grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Karkówka z grilla

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grillaKarkówka z grilla

Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni, w ogrodach i na działkach rozpoczyna się sezon grillowy. Grillowanie to współczesny sposób biesiadowania, połączony ze spędzaniem czasu w gronie najbliższych oraz ze wspólnym przygotowywaniem jedzenia. Wśród produktów, które pojawiają się na grillu, jednym z najpopularniejszych jest karkówka. Ten rodzaj mięsa, zazwyczaj wieprzowego, idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami, sałatami albo podawany jest z pieczywem. Dobrą propozycją jest także serwowanie karkówki z różnymi dipami, które najczęściej umieszcza się w osobnych naczyniach. Przygotowanie tego mięsa z grilla jest, wbrew pozorom, niezwykle proste. Karkówkę wystarczy pokroić w dość grube plastry i marynować w lodówce przez co najmniej godzinę przed położeniem na ruszcie. To bowiem marynata nadaje niezwykłego smaku oraz aromatu. Do jej przyrządzenia wykorzystaj wybrane przyprawy oraz sosy. Jeśli chcesz, by była mocno ziołowa, użyj majeranku oraz ziół prowansalskich lub też gotowych przypraw do karkówki, które zawierają całe bogactwo składników. Wystarczy połączyć je z oliwą i powstałą w ten sposób marynatą natrzeć mięso. Niezastąpiony w tej kwestii będzie również czosnek, słodka papryka oraz chili w proszku, które nadadzą mięsu pikantnego posmaku. Do wyboru masz całą masę różnych marynat – od tych na bazie whisky, jogurtu lub majonezu, po klasyczne BBQ. Kiedy mięso jest już odpowiednio przygotowane, czas na jego grillowanie. Karkówkę opiekaj  z obu stron na ruszcie, uważając, by się zbytnio nie przypaliła. Urozmaiceniem dla klasycznej jej wersji, będzie wykonanie szaszłyków z dodatkami warzywnymi: cebulą, papryką, cukinią, bakłażanem, a nawet z grzybami (sprawdzą się tu zarówno świeże, jak i marynowane pieczarki). Gdy sezon na grillowanie się skończy, nie rezygnuj z tego rodzaju mięsa. Wystarczy zaopatrzyć się w patelnię grillową albo wykorzystać odpowiednią opcję w piekarniku, by przyrządzić smaczną i pełną aromatu karkówkę. Zrób ją i koniecznie podziel się z nami opinią.