Przepisy na Bigos
31 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Bigos
Bigos to potrawa, którą warto przygotować w większym garnku, ponieważ odgrzewanie wcale nie ujmuje mu walorów smakowych. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejszy jest właśnie ten, którego temperaturę zmieniono co najmniej kilkukrotnie. Dzięki długiemu procesowi gotowania, smaki poszczególnych składników użytych do jego przyrządzenia lepiej się przenikają. Potrawa ta nadaje się zarówno do mrożenia, jak i wekowania, sprawdzi się też jako smaczne „danie awaryjne”. Przygotowuje się ją zwykle na bazie białej, poszatkowanej kapusty – świeżej, kiszonej bądź miksu tych dwóch jej rodzajów. Istnieje kilka popularnych wariantów bigosu, które różnią się między sobą nie tylko dodatkami (wśród nich da się wyszczególnić między innymi: wędzone śliwki, suszone grzyby, jabłka, powidła śliwkowe, miód), które dodaje się do podstawy, ale również sposobami przygotowywania. Istotna może tu być na przykład kolejność dodawania komponentów. Tym, co łączy różne wersje tego dania jest obecność mięsa w nich. Nie znaczy to jednak, że bigos to potrawa, która przypadnie do gustu jedynie mięsożercom. Równie smaczny będzie bowiem także ten wegetariański. Gotowy można przełożyć na talerze i podawać z różnego rodzaju pieczywem, to jednak niejedyne dodatki, z którymi możesz go zaserwować, sprawdzą się na przykład ziemniaki lub kopytka. Dobrą dekoracją będzie kilka listków natki pietruszki lub innej zieleniny, położonych na wierzchu. Zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami na to danie i koniecznie któryś z nich wypróbuj. Będzie smacznie!