Przepisy na Gulasz
236 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Gulasz
Gulasz to świetne danie dla zabieganych osób. Tym, którym wydaje się, że jest to potrawa czasochłonna, należy się bowiem sprostowanie: samo przygotowanie warzyw i mięsa trwa zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wszystkie składniki oczyścić, pokroić, mięso wcześniej krótko podsmażyć, a następnie stopniowo dodawać produkty do garnka. Proces duszenia odbędzie się już z Twoim minimalnym udziałem: wystarczy co jakiś czas zamieszać gulasz, a pod koniec odpowiednio go doprawić. Do zrobienia tej potrawy potrzebne Ci będzie wyłącznie jedno naczynie do duszenia, najlepiej z dość szerokim i grubym dnem. To kolejny argument przekonujący do gulaszu tych, którzy nie przepadają za zmywaniem po gotowaniu. Ponadto gulasz możesz przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, niektórzy uważają, że najlepiej smakuje on na drugi dzień. Po tym czasie bez problemu go zamrozisz. Istnieje wiele sposobów podawania gulaszu. Można go spożywać jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kasz, z dodatkami warzywnymi czy po prostu z chlebem. Do absolutnych klasyków należą tak zwane placki po węgiersku, czyli połączenie placków ziemniaczanych z mięsnym gulaszem. Samo pochodzenie dania łączyć należy właśnie z Węgrami, gdzie początkowo było potrawą pasterską, później zyskało jednak popularność również na stołach wyższych sfer. Gulasz sporządzisz z kiełbas, boczku, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a nawet z dzika czy sarny. Konieczne będą również oczywiście warzywa – w zależności od przepisu i upodobań mogą być to papryka, cebula, pomidory, cukinia, marchewka i wiele innych. Gdy jesteś miłośnikiem dań myśliwskich, możesz przyrządzić gulasz w wersji z aromatycznymi grzybami. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu dania, np. majerankiem, czarnym pieprzem, curry, liściem laurowym, czosnkiem lub zielem angielskim. Jeśli chcesz, dodaj również trochę ostrej papryki, dzięki której potrawa stanie się bardziej pikantna. Gorący gulasz podawaj na obiad albo kolację – solo lub z kromkami chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego.