Risotto - przepisy z mięsem, warzywami i rybami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Risotto

65 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RisottoRisotto

Jak to mówią: ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka, a raczej… cały talerz pysznego risotto! Dlaczego wprost przepadamy za potrawami z ryżem? Swoją popularność bez wątpienia zawdzięcza on niezwykłej uniwersalności. Jedno wiemy na pewno – ryżowe ziarenka pasują praktycznie do wszystkiego. Można je serwować na słodko oraz jako element dań wytrawnych. Risotto przepada za towarzystwem rozmaitych mięs, warzyw, ryb czy sosów, a nawet grzybów. Nie pogardzi również połączeniem z owocami. Jabłko lub ananas to jego wierni kompanii nie od dziś! Można śmiało rzec, że risotto zawojowało cały kulinarny świat! Już teraz zaproś je do swojej kuchni. Nie pożałujesz!

Dla kogo?

Zapewne trudno będzie znaleźć osobę, która nie przepada za specjałami na bazie ryżu. Risotto to danie, którego nie da się nie lubić! Sycące, odżywcze oraz przepyszne – czy można chcieć czegoś więcej?

Na jaką okazję?

Risotto to danie znakomite na każdą okazję. Możesz je przyrządzić na co dzień i od święta. Wszystko zależy od odpowiedniej oprawy. Właściwie dobrane składniki potrafią zdziałać cuda! Banalnie proste w przygotowaniu risotto z kurczakiem i groszkiem czy to bardziej wyrafinowane z owocami morza? W każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie!

Czy wiesz, że?

Małe, niepozorne ziarenko, a tyle może! Ryż spożywczy obecnie stanowi bowiem podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności świata. Nasz bohater jest znany i co tu dużo mówić, rozchwytywany na całym globie. To ci celebryta!

Dla urozmaicenia:

Ryż wcale nie musi być biały bądź brązowy. Koniec z nudą! Możesz go urozmaicić szybko oraz bardzo łatwo. Jesteś ciekawy w jaki sposób? Uchylimy rąbka tajemnicy. Barwienie ryżu - to jest to! Intensywny żółty odcień uzyskasz dzięki odrobinie kurkumy. Poczuj się luksusowo w swojej kuchni – użyj wykwintnego szafranu. Złoto na talerzu! Odcienie słońca sprawdzą się najlepiej w przepisach rodem z Indii. Z kolei za pomocą koncentratu pomidorowego Twoje danie nabierze purpurowych rumieńców. Potrawy kuchni chińskiej z pewnością to docenią. Na koniec zagraj w zielone. Kolor wiosennej trawy stworzysz za pomocą zmiksowanej natki pietruszki albo szpinaku. Włoskie przysmaki zdecydowanie to lubią!