Przepisy na Łazanki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Łazanki

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁazankiŁazanki

Czas Bożego Narodzenia to taki moment w ciągu roku, w którym dania z kapustą pojawiają się w większości domów. Mowa tutaj nie tylko o pierogach, krokietach, kapuście z grzybami, ale również o łazankach. Świąteczna popularność kapusty ma swoje źródło w co najmniej dwóch zjawiskach. Pierwszym z nich jest fakt, iż warzywo to wchodzi w skład wielu potraw jarskich, które siłą rzeczy znaleźć można na wigilijnych stołach. Drugim czynnikiem jest symbolika kapusty. Według starych wierzeń ma ona chronić od złego, zapewniać siłę, energię oraz witalność. Dodatkowo warzywo to wykorzystać można na wiele sposobów. Jednym z nich są łazanki, które bardzo często towarzyszą bożonarodzeniowemu ucztowaniu. Najbardziej znaną wersją łazanek są te z kapustą, niektórzy jednak podają je też jako charakterystyczny dodatek do zupy grzybowej. Łazanki to w końcu przecież nic innego jak rodzaj makaronu o oryginalnym kształcie rombów. Bez problemu znajdziesz go na półkach sklepowych, ale z powodzeniem wykonasz go także samodzielnie w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą do tego mąka, sól, woda oraz żółtko. Po wyrobieniu jednolitej masy oraz rozwałkowaniu ciasta, pozostaje już tylko wyciąć nożem odpowiednie formy i wrzucić makaron do wrzątku. W międzyczasie zajmij się obróbką kapusty. Zwróć uwagę, że istnieją dwie szkoły dotyczące serwowania łazanek z kapustą. Jedna zakłada wykorzystanie kapusty kwaszonej, zwolennicy drugiej opcji decydują się jednak na świeżą kapustę, którą najpierw trzeba poszatkować, a następnie podsmażyć z cebulą oraz grzybami na patelni. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji kulinarnych, bo obie wersje smakują równie znakomicie. Na koniec połącz wszystkie składniki i zajadaj się tym tak pysznym, a tak prostym daniem. Jak je zaserwować? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowane bazylią, pietruszką, oregano, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi lub też bez żadnych dodatków. To danie warto zrobić nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień. Smacznego.