Przepisy na Makaron z mięsem mielonym
146 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Makaron z mięsem mielonym
Jeśli szukasz dania, które jest proste w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakuje, makaron z mięsem mielonym będzie dobrym wyborem. Ta potrawa sprawdzi się jako szybki, codzienny obiad. Z powodzeniem zaserwujesz ją także na kolację lub podczas spotkania w gronie znajomych. Główny składnik tej potrawy – mięso – najlepiej zmielić samodzielnie. Dobrym wyborem będzie wieprzowa karkówka lub łopatka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by użyć wołowiny czy drobiu. Świetnym uzupełnieniem makaronu i mielonego mięsa będzie gęsty sos, np. bolognese lub napoli. Walory smakowe dania jeszcze bardziej podkreślisz, stosując różne zioła i przyprawy m.in.: pieprz, tymianek, rozmaryn, oregano czy ostrą papryczkę chilli. Sprawdzi się również bazylia – jeśli planujesz użyć jej świeżej wersji, dodaj ją pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nabierze goryczy. Zastanawiasz się, co przygotować? Zrób spaghetti bolognese, zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem, lasagne z dynią lub bolońskie penne z brokułami. Jeśli szukasz czegoś bardziej wyszukanego, zdecyduj się na zapiekane cannelloni Toscana. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki: mięso, przyprawy, dwie łyżki wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną mozzarellę. Gotową mięsną masą nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni, a następnie ułóż je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Całość zalej sosem spaghetti i posyp starym serem, najlepiej parmezanem. Możesz także przyrządzić klasyczne ragout bolognese. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i seler. Kiedy warzywa zaczną delikatnie brązowieć, dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż stanie się zupełnie suche. Na koniec dorzuć kilka pomidorów z puszki i wszystko razem gotuj przez około 2 minuty. Przygotowane w ten sposób ragout połącz z ugotowanym wcześniej al dente makaronem, i gotowe! Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z mięsem mielonym. Oprócz nich, czekają na Ciebie wskazówki szefa kuchni na temat tego, jak modyfikować dania oraz jakich przypraw użyć, by jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Do dzieła!