Przepisy na Makaron z rybą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z rybą

53 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z rybąMakaron z rybą

Ryby, np. tuńczyk oraz łosoś, stanowią popularny dodatek do makaronów. Dobrze sprawdzają się z różnymi innymi dodatkami, sosami i warzywami. Pasują do nich brokuły, pomidory, kukurydza i szparagi. Lubisz spaghetti? Zmień nieco smak klasycznego napoli, dodając do niego tuńczyka. Do pikantnego sosu bardzo dobrze będą pasowały również kapary albo oliwki. Danie posyp startym żółtym serem. Jeśli chcesz, by smak tuńczyka był dominujący, połącz go jedynie z oliwą i cebulą. Taka wariacja na temat spaghetti aglio olio sprawdzi się na codzienny obiad i ciepłą kolację. Przygotujesz je również w nieco wyrazistszej wersji, jeśli tuńczyka zamienisz na anchois oraz kapary. Z tych składników przyrządza się także pappardelle à la puttanesca. Jego smak podkreślają czarne oliwki i czosnek, łagodzą go z kolei słodkie pomidory. Do podłużnego makaronu pasuje też ryba w dużym kawałku. Smażone lub pieczone dzwonki łososia podaj z dodatkiem spaghetti z oliwkami. Smaczny będzie też z pesto lub świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Z makaronu i ryby zrobisz również dania pasujące na uroczyste okazje. Przygotuj tagliatelle, grube długie wstążki, z wędzonym łososiem i sosem serowym ze śmietaną. Dopraw go musztardą, kaparami. Każdą porcję udekoruj cienkimi plasterkami cukinii zawiniętymi w ruloniki. Do dań z rybami wykorzystaj też makaron w kształcie kokardek, muszelek i świderków. Odpowiedni gatunek może bardzo urozmaicić danie. Ugotuj np. cellentani, grube, skręcane rurki, które dobrze komponują się z gęstymi sosami, np. bolognese. Odmień go nieco, dodając tuńczyka zamiast mięsa mielonego. Jeśli decydujesz się na świderki, we Włoszech zwane fusilli, podaj je z tuńczykiem i kremowym sosem szpinakowym. Z ryb i makaronu zrobisz także pyszne zapiekanki. Podaj lasagne z tuńczykiem oraz warzywami. Do cannelloni z kolei świetnie sprawdzi się łosoś. Swoje dania urozmaicaj nie tylko oliwkami i kaparami. Ryby i makaron dobrze smakują też z mozzarellą, śmietanką i groszkiem. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje.