Przepisy na Makaron ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron ze szpinakiem

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiemMakaron ze szpinakiem

Zastanawiasz się, czego możesz użyć do przygotowania dania makaronowego? Świetną propozycją będzie szpinak – lubiany ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawy smak i intensywnie zieloną barwę. Szczególnie intensywnie smakować będą jego świeże liście, do przygotowania sosu sprawdzi się jednak też szpinak mrożony, który zwykle jest już pokrojony, co bardzo ułatwia proces gotowania. Nie musisz go też rozmrażać, wystarczy podsmażyć go na patelni do uzyskania miękkości. Ze szpinakiem (w dowolnej jego formie) łącz czosnek lub cebulę. Dobrze pasuje też śmietana, co potwierdza mnogość sosów śmietanowych, które znajdziesz w tej kategorii. Oprócz tego, dobrym wyborem będą różnego rodzaju sery, warte polecenia są pleśniowe (np. gorgonzola). Sos szpinakowy będzie pasował do każdego rodzaju makaronu. Warto wypróbować go np. do przyrządzenia smakowitego spaghetti. Do jego udekorowania użyj pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Ich czerwona barwa będzie efektownie kontrastowała z kolorem szpinaku, dodatkowo nada daniu słodkawy posmak. Z zielonymi liśćmi warto łączyć również duszone na patelni pieczarki. Takie połączenie sprawdzi się do lasagne – czyli zapiekanki, którą przyrządza się z użyciem prostokątnych płatów makaronu. Ze szpinakiem przygotujesz też dania makaronowe podawane na zimno – sałatki. Przykładową jest ta, której podstawę stanowi tortellini – włoskie pierożki z ciasta makaronowego. Równie dobrze sprawdzą się jednak także takie rodzaje makaronu jak: penne (rurki), creste di galli (w kształcie kogucich grzebieni) czy fusilloni (świderki). Sałatki dobrze podawać z dresingami na bazie oliwy z oliwek doprawionymi odpowiednimi przyprawami. Gotowy makaron ze szpinakiem warto posypać rozkruszonymi orzechami. Nie tylko wpłyną pozytywnie na wygląd potrawy, ale również będą dobrze komponować się z jej smakiem. Jeśli ma być intensywny, wybierz orzechy włoskie, jeśli łagodny – orzechy nerkowca. Sprawdź już dziś propozycje smacznych dań makaronowych, które dla Ciebie przygotowaliśmy.