Przepisy na jajecznice - pomysły: smaczne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jajecznice

37 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JajeczniceJajecznice

Prostota w kuchni jest ogromną zaletą, zwłaszcza rano, gdy często brak czasu nie pozwala na przyrządzanie pracochłonnych i wymyślnych potraw. To między innymi dlatego jajecznica od lat jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych na śniadanie. W swojej podstawowej wersji składa się jedynie z trzech składników: tłuszczu do smażenia, jajek oraz przypraw. Najczęściej używa się jaj kurzych, ale wykorzystać możesz również kacze, przepiórcze czy nawet strusie. Przygotowanie jajecznicy zamyka się w zaledwie kilku czynnościach. Po pierwsze należy rozbić jaja, lecz nie bezpośrednio na patelnię, a w osobnym naczyniu, dzięki czemu od razu sprawdzisz, czy są one świeże. Następnie smaży się je na tłuszczu, doprawia i podaje bezpośrednio po przygotowaniu. Niektórzy preferują jajecznicę w formie bardziej płynnej, inni wolą jajka mocno wysmażone, sposób przyrządzenia zależy już od kwestii gustu. Jajecznicę możesz rozsmarować na pieczywie albo serwować na talerzykach w towarzystwie bułek czy kromek chleba, serów, wędlin oraz sezonowych warzyw. Doskonałym pomysłem jest także urozmaicenie smaku klasycznej jajecznicy za pomocą różnych dodatków. Do standardowych należą szczypiorek, różne rodzaje kiełbasy, podsmażone pieczarki, starty ser żółty, świeże ogórki oraz pomidory bez skórki. Jeśli chcesz, aby twoja wersja jajecznicy była wykwintna, zdecyduj się na bardziej wyszukane dodatki. Niekoniecznie muszą być to trufle czy kawior, choć i takie warianty nie tylko są możliwe, ale również wybornie smakują. Wystarczy jednak, jeśli wykorzystasz produkty sezonowe, takie jak np. cukinia, pomidory, kurki. Gdy chcesz przyrządzić coś naprawdę oryginalnego, zdecyduj się na strapatsatę, czyli grecką jajecznicę z dodatkiem fety i pomidorów. Przekonaj się, że jajecznicę da się przygotować na wiele sposobów: z brokułami, łososiem, cebulą, czosnkiem niedźwiedzim, słoniną lub kozim serem. Spróbuj przyrządzić jajecznicę według jednego z naszych przepisów i wybierz do niej swój ulubiony dodatek. Smacznego!