Przepisy na Jajka faszerowane
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Jajka faszerowane
Szukasz sposobu na szybki lunch, smaczne śniadanie czy potrawę dla niezapowiedzianych gości? W takich sytuacjach warto przygotować dania z jajek, które z odpowiednim farszem będą smakować naprawdę dobrze. Możliwości łączenia smaków jest naprawdę wiele, dobrze wkomponują się tutaj rozmaite produkty. Jajka sprawdzają się jako samodzielna przystawka, jak i składnik głównego dania. Od Ciebie zależy, w jaki sposób użyjesz ich w swojej kuchni. Zobacz, co masz w lodówce i nie bój się eksperymentować, korzystając z naszych przepisów na jajka faszerowane.
Dla kogo?
Przepisy na jajka faszerowane sprawdzą się dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i smaczne przekąski w ciągu dnia. Jeśli starasz się nie podjadać między posiłkami, warto wdrożyć taki element do swojego codziennego menu i sięgnąć po jajka pod różną postacią! Warto pamiętać, że najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Wykorzystaj zatem majonez i dodaj go do farszu lub zwyczajnie posmaruj nim jajko.
Na jaką okazję?
Przystawki z jajek na imprezę, takie jak ta, zawsze robią wrażenie. Do udekorowania jaj używaj majonezu oraz świeżych ziół. W kilku krokach przygotujesz potrawy, które mimo swojej prostoty są smaczną propozycją do zjedzenia oraz można nimi udekorować każdy stół. Wśród naszych propozycji na 14 przepisów na jajka faszerowane z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Możesz też potraktować zamieszczone przepisy jako inspirację do przygotowania własnych wariantów faszerowanych jajek.
Czy wiesz, że?
Ciekawą opcją wykorzystania jaj wydaje się też podanie ich w formie jeży, ozdobionych szczypiorkiem i papryką. To nie jedyny wariant, możesz wymyślić coś innego — formuj z nich dowolne kształty i podawaj według własnych upodobań. Prawdziwym hitem może okazać się farsz szpinakowy – to smaczne połączenie świeżego szpinaku i sera zadowoli niejedno podniebienie.
Dla urozmaicenia:
Możesz wykorzystać do farszu łososia, groszek i ogórka kiszonego. Dzięki takiemu połączeniu uzyskasz smaczne nadzienie, którym nie tylko nadasz ciekawego smaku przystawce, ale także udekorujesz wcześniej ugotowane jajka. Połączenie ich z tatarem wołowym sprawi, że na imprezie czy spotkaniu rodzinnym, zwrócą uwagę gości, nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. W tym wariancie dodaje się również winiak (czyli różnego rodzaju brandy) i sos tabasco, który sprawia, że przystawka jest pikantniejsza. Faszerowane jajka w tej wersji to doskonały wybór na każdą okazję. Równie ciekawy rezultat uzyskasz, wykorzystując kawior, który w miksie z oliwkami i koperkiem będzie smakować naprawdę wyśmienicie. Tak przygotowane danie możesz kłaść na liściach sałaty i przyozdobić pietruszką. To dobry wariant na przygotowanie przystawki, podawanej podczas eleganckiego przyjęcia. Przepisy na jajka w tej wersji pozwalają stworzyć coś zarówno smacznego, jak i estetycznego na stole.