Przepisy na Paszteciki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Paszteciki

35 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztecikiPaszteciki

Paszteciki to drobne przekąski z wytrawnym nadzieniem. Przyrządza się je z różnych rodzajów ciast: francuskiego, drożdżowego albo kruchego. Mogą mieć różne kształty: pierożków, rogalików, sakiewek. Jeśli zależy Ci na czasie, dobrym sposobem na przyrządzenie pasztecików, będzie zrobienie miniroladek. Zawiń dodatki w płat ciasta, upiecz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Czym nadziewać paszteciki? Sposobów na przygotowanie smacznego farszu jest bardzo dużo. Popularne jest mięso mielone wieprzowe. Mięso do pasztecików przygotuj z dodatkiem cebuli lub grzybów. Smaczne będzie również w sosie. Przygotuj np. sos pomidorowy, tak, by był odpowiednio gęsty i zrób nadzienie bolognese. Mięso mielone dobrze smakować będzie także z dodatkiem pora podsmażonego wcześniej z papryczką chili, albo na słodko, z ananasem i winogronami. Istnieje także mnóstwo możliwości na zrobienie pasztecików bezmięsnych. Sprawdzą się warzywa, np. szpinak z fetą, suszonymi pomidorami i orzeszkami. Gęsty farsz przygotuj z grochu: namocz go dzień wcześniej, ugotuj, a następnie dopraw cebulą, imbirem, pietruszką i czosnkiem. Popularne jest też nadzienie grzybowe. Żeby je przyrządzić, wykorzystaj dowolne grzyby: prawdziwki, pieczarki albo leśne grzyby suszone. Żeby nadać im wyrazistości, dodaj do nich jeszcze jeden składnik. Dobrze będą komponowały się z kiszoną kapustą. Pasować będzie także ser pleśniowy, np. brie albo camembert. Jeśli wolisz ser żółty, wykorzystaj cheddar albo goudę. Do pasztecików sprawdzi się nadzienie z kaszy. Może to być odpowiednio doprawiona kasza jaglana albo urozmaicona mieszanka. Kaszę gryczaną połącz z pieczarkami i żółtym serem albo z grzybami i pietruszką. Przed upieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp wybranym dodatkiem. Do pasztecików z kapustą, grzybami czy mięsem, pasować będzie kminek. Smak nadzienia z grochu podkreśl czarnuszką, a jeśli zdecydowałeś się na owoce, posyp swoje wypieki sezamem. Paszteciki serwuj z dipami, np. czosnkowym, ziołowym albo z konfiturą żurawinową – w zależności od nadzienia.