Dania z Warzywami na Ciepło
114 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Warzywa na ciepło
Warzywa na ciepło to popularny dodatek do wielu dań. Przyrządza się w ten sposób kalafiory, brokuły, kapustę, buraki i marchewkę. Jest jednak dużo innych sposobów, by stanowiły one ciekawy dodatek albo samodzielne danie. Do pieczenia, gotowania i smażenia nadaje się zdecydowana większość warzyw, nawet te, które zazwyczaj jada się na zimno. Wypróbuj np. duszoną cykorię. Dopraw ją sokiem z cytryny i tymiankiem. W podobny sposób przyrządzisz również pora ze szpinakiem. Od porów odkrój zielone części i przekrój łodygi wzdłuż. Podsmaż z liśćmi szpinaku – świeżymi lub mrożonymi, dodaj do smaku nieco czosnku oraz przypraw. Tak przygotowane warzywa będą pasowały jako dodatek do pieczonego mięsa. Warzywa mogą stanowić także podstawę wielu dań, również tych z mięsem albo rybą. Przykładem takiej potrawy są roladki z bakłażana. Pokrój go na cienkie plastry, a następnie nadziej paprykowo-pomidorowym farszem z dodatkiem łososia. Zapiecz podobnie jak cannelloni, oprószone startym żółtym serem. Na bazie warzyw zrobisz też różne gulasze i potrawki. Przygotuj np. gulasz, z dynią zamiast mięsa. Dynia pasuje podana z papryką, pieczarkami i ciecierzycą. Żeby wzmocnić smak potrawy, dopraw ją curry. Dobrym sposobem na dodanie jej nieco ostrości jest także pikantna czerwona papryka w proszku oraz kurkuma. Z warzywami na ciepło dobrze komponują się różnego rodzaju wędliny. Podsmaż na patelni paprykę, marchewkę, groszek i pomidory. Dodaj do nich kiełbasę, np. ostrą paprykową. Gotowe danie serwuj z kuskusem albo delikatną, słodkawą kaszą jaglaną. Jarzyny to również bardzo dobre składniki do przygotowania farszu. Ziemniaki, cebulę i marchewkę z groszkiem pokrój w drobną kostkę i przygotuj z nich farsz do naleśnikowych sakiewek. Do ciasta dodaj curry, dzięki czemu zyska ciekawy kolor oraz lekko ostry smak. Z ciepłych warzyw, np. strączkowych, przygotuj sałatkę na drugie śniadanie. Bardzo dobrze sprawdzi się w niej soczewica, ciecierzyca oraz fasola. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii. Życzymy smacznego!