Przepisy na Sałatki z cykorią
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Sałatki z cykorią
Sezon zimowy to wręcz idealna pora, by przygotowywać sałatki z cykorią, którą najlepiej kupić w okresie od listopada do kwietnia. Kształtem przypomina nieco mniejszą wersję kapusty pekińskiej, smak zaś ma lekko gorzkawy. Najlepiej zaopatrywać się w główki małe, pamiętając o tym, że im bielsza cykoria, tym jest bardziej świeża. Zwróć uwagę również na wygląd liści – muszą być jędrne, bez brązowych plamek. Cykoria doskonale smakuje podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło: duszona lub zapiekana, wchodzi ponadto w skład pysznej zupy, szczególnie popularnej w Wielkiej Brytanii. Bardzo dobrze komponuje się z takimi dodatkami, jak: orzechy włoskie, cytrusy (pomarańcze, cytryny, pomelo) czy ocet balsamiczny. Jej wyrazisty smak w sałatce dopełnią także maliny, owoce granatu oraz kiwi. Równie znakomicie sprawdza się w daniach z serami, na przykład z gorgonzolą, parmezanem czy fetą. Używa się jej również często, by uzupełnić potrawy z mięsem. Np. w sałatce z kawałkami łososia, szynką, boczkiem czy kurczakiem będzie odpowiednim dopełnieniem pozostałych składników. Przed krojeniem, cykorię należy opłukać w zimnej wodzie, oderwać wierzchnie liście i wyciąć najtwardszą część głąba. To warzywo może również pełnić funkcję dekoracyjną – wykorzystaj je chociażby do podawania przystawek lub przekąsek podczas organizowania przyjęcia. Wystarczy większe liście wypełnić farszem albo sałatką i serwować je w formie łódeczek. Dobrym rozwiązaniem jest także talerz z chrupiącymi warzywami, które rozdziela się na mniejsze kawałki lub kroi w słupki, a następnie stawia na stole wraz z dipami. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj wyborny w smaku dip szafranowy z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym, oliwą i przyprawami. Jeśli więc tylko masz ochotę na oryginalną sałatkę, zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj wytrawne przekąski z cykorią. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue, sałatka z cykorią i orzechami, a może wersja meksykańska? Wybierz idealną propozycję dla siebie i koniecznie podziel się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.