Przepisy na Sałatki gyros | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki gyros

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki gyrosSałatki gyros

TOP 10 sałatek gyros

Sałatka gyros to świetna propozycja, jeśli szukasz dania na wyjątkową okoliczność. Podawana jest w efektowny sposób, ponieważ zazwyczaj składa się z kilku warstw, które dobrze wyeksponować w szklanym naczyniu. Jest także dobrym wyborem na urozmaicenie codziennych posiłków. Z łatwością podzielisz ją na mniejsze porcje i zabierzesz ze sobą – na przykład – do pracy. Przechowywana w szczelnym pojemniku, nie straci swoich walorów smakowych. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wśród podstawowych składników powinny znaleźć się: kurczak, cebula, sałata, pomidory i kukurydza. Jeśli jednak lubisz kulinarne innowacje, dowolnie wzbogacaj jej smak o dodatkowe komponenty. W tej roli sprawdzą się, między innymi, zielony groszek, cukinia i papryka (dowolnie: zielona, żółta lub czerwona). Najpierw należy przyrządzić mięso – najlepiej sprawdzi się pierś z kurczaka. Pokrój ją w kostkę lub w podłużne paski. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem przypraw. Sałatka gyros z kurczakiem charakteryzuje się tym, że jest pikantna. Dlatego do mięsa użyj gotowej, pikantnej mieszanki przypraw lub sporządź własną, mieszając ze sobą curry, ostrą paprykę, chili, pieprz, czosnek oraz suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek). Przed dodaniem kurczaka do sałatki, należy poczekać, aż przestygnie. Układając warstwy sałatki, skorzystaj ze wspomnianych wcześniej świeżych warzyw. Na spodzie warto ułożyć sałatę. Wtedy łatwiej będzie porcjować danie. Dobrze sprawdzi się sałata lodowa, która jest zdecydowanie twardsza od masłowej czy rzymskiej i nie ma tendencji do więdnięcia. Możesz też użyć poszatkowanej kapusty pekińskiej. Pozostałe warstwy układaj według własnej fantazji. Warto zestawiać ze sobą kontrastujące kolorystycznie składniki. Nie zapomnij o wkładce z sosu, na przykład czosnkowego. Przygotujesz go na bazie majonezu lub jogurtu z ewentualnym dodatkiem keczupu. Gotową sałatkę możesz podawać przyozdobioną liśćmi świeżych ziół lub świeżą natką pietruszki. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i przygotuj z ich pomocą smaczną potrawę.