Przepisy na Kebab
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Kebab
Kebab to potrawa bardzo różnorodna – znajdziemy ponad 20 jej odmian. Słowo “kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso opiekane na rożnie. Według zapisków podróżników udających się do Indii, danie to wymyślili żołnierze, którzy nabijali na swoje miecze mięso i w ten sposób opiekali je na ogniu. Kebab występuje w wielu odmianach w takich krajach, jak: Azerbejdżan, Afganistan, Bułgaria, Chiny, Indie czy Pakistan. W Polsce najczęściej kupujemy döner kebab, czyli potrawę pochodzącą z kuchni tureckiej w postaci opiekanej na ogniu baraniny, którą następnie skrawa się z pionowego rożna i podaje z wieloma warzywnymi dodatkami oraz różnorodnymi sosami. Równie często w polskich barach szybkiej obsługi znajdziemy sis kebab, czyli mięso wołowe, jagnięce lub drobiowe pokrojone na kawałki i pieczone pod postacią szaszłyków, razem z warzywami – bakłażanem, pomidorami i papryką. Z pewnością cechą każdego rodzaju kebaba jest soczyste mięso, doprawione odpowiednią mieszanką przypraw. Należy także uważać, aby warzywa nie zdominowały aromatu mięsa. Wbrew pozorom, pysznego i soczystego kebaba możesz przygotować również w domowym zaciszu. Wystarczy, że będziesz grillować mięso na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub usmażysz je na patelni. Głównym składnikiem tej potrawy jest mięso - powinno być smażone przez odpowiednio długi czas. Zamiast baraniny możesz użyć jagnięciny, mięsa indyczego, filetu z kurczaka, a nawet mięsa mielonego. Kebab to tak różnorodne danie, że nie sposób wymienić wszystkich sposobów na jego urozmaicenie i ciekawe podanie. Możesz go zaserwować w kanapce lub nadziać na bagneciki do szaszłyka. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej klasycznego sposobu podania, to wystarczy, że podasz kebab na talerzu, w towarzystwie warzyw i ryżu. Jeśli jednak pragniesz spróbować prawdziwie tureckiego kebaba, to mamy dla Ciebie przepis na kebab tradycyjny. Podasz go z frytkami na talerzu lub dodasz je do samego mięsno-warzywnego farszu. Sprawdź nasze przepisy i wybierz ten idealny dla Ciebie.