Przepisy na Nuggetsy
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Nuggetsy
Kawałki soczystego kurczaka w chrupiącej panierce swoją popularność zyskały dzięki sieciom barów szybkiej obsługi. Z łatwością przygotujesz je jednak samodzielnie. Pasują na wiele okazji: podaj je na przyjęciu, pikniku albo zrób na obiad zamiast klasycznych kotletów. Podstawą udanych nuggetsów jest odpowiednio przyrządzona panierka. Sposobów na jej przygotowanie jest dużo. Oprócz bułki tartej, dostępne są także gotowe mieszanki, dzięki którym panierka będzie zwarta i nie będzie odpadała od mięsa. Dobrym sposobem na panierowanie nuggetsów jest wykorzystanie w tym celu płatków kukurydzianych. Pokrusz je na mniejsze kawałki albo dokładnie rozdrobnij. Płatki są twardsze niż bułka tarta, więc obtoczone w nich mięso będzie bardziej chrupiące. Do panierki nadają się również płatki owsiane albo jęczmienne, jednak najlepiej połączyć je z bułką tartą. Nadaj swoim kawałkom kurczaka ciekawego posmaku, dzięki różnorodnym dodatkom do panierki. Spróbuj wersji z mielonymi lub rozdrobnionymi orzechami laskowymi, włoskimi albo migdałami. Żeby podkreślić ich smak, praż je przez chwilę na suchej, mocno nagrzanej patelni. Dodaj potrawie nieco orientalnego charakteru i zrób panierkę z dodatkiem wiórków kokosowych. A może kurczak obtoczony pikantnymi krakersami? Sprawdź, które nuggetsy najbardziej Ci posmakują. Chrupiące przekąski zrobisz też w nieco inny sposób. Łatwe w przygotowaniu są roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami. Zawiń owoce w paski z mięsa, nadziej na wykałaczki i obtocz w panierce. W chrupiącej wersji dobrze smakują też pałki z kurczaka. Do bułki tartej dodaj mielony, zielony pieprz i danie prawie gotowe. Wszystkie przekąski tego typu przyrządzisz zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Podawaj je z gęstymi sosami w różnych smakach. Sprawdzą się : meksykański, pomidorowy, czosnkowy czy ziołowy. Dobrze będą pasowały domowe, grubo krojone frytki i sałatki, na przykład z roszponki, szpinaku, pomidorków i pestek słonecznika. Zobacz, w jaki sposób zrobić chrupiące mięsne przekąski – zainspiruj się naszymi przepisami.