Przepisy na Zupy kremy
97 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Zupy kremy
Zupa krem to delikatne i eleganckie danie. Zazwyczaj przyrządza się je na przyjęcia lub uroczyste kolacje. Rozgrzewającą zupę możesz przygotować z niemal wszystkich warzyw: kalafiora, selera, dyni, pomidorów, ziemniaków, brokułów, marchewki, porów, cukinii lub zielonego groszku. Kremy przygotowywane są również z pieczarek oraz leśnych grzybów. By zrobić zupę, potrzebny jest wywar – najlepiej bulion warzywny lub drobiowy. Danie najczęściej serwuje się w małych bulionówkach, w towarzystwie grzanek, groszku ptysiowego lub chrupiących sakiewek z ciasta francuskiego. Choć można je również podać z dodatkiem słonych paluszków, pasztetów lub kruchych babeczek. Zupa krem ma nie tylko wspaniałą, aksamitną konsystencję, ale jest również prosta w wykonaniu. Pomysłów na jej przyrządzenie jest wiele – możesz zrobić krem z kurek po francusku, zupę krem z buraków czy vichyssoise z wykorzystaniem ziemniaków i porów (idealnym dodatkiem będą wędzony łosoś lub wędzony boczek). Szukasz czegoś oryginalnego na wyjątkowe okazje? Zrób zupę krem a’la cappuccino pomidorowe z cytrusami. Jeśli chcesz, by zupa była idealnie gładka i kremowa, dokładnie ją zmiksuj i przetrzyj przez sito. Ananasy pokrój w drobną kostkę, ułóż na dnie filiżanek do kawy i zalej zupą. Za pomocą łyżeczki lub małego dzbanka umieść na wierzchu niewielką ilość ubitej śmietany. Możesz ją dowolnie rozetrzeć, formułując wzorki – zrobisz to za pomocą wykałaczki. Gotowe danie posyp pokruszonymi skórkami z cytrusów. Jeśli jednak od cytrusów wolisz warzywa, przyrządź zupę z dyni z curry. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę, która podkreśli smak dania. Całość posyp kawałkami chrupiącego boczku. Alternatywą dla niej jest zupa krem z zielonego groszku – pamiętaj, zupa powinna być jasna i zielona. Na wierzchu warto nałożyć łyżkę serka, a całość udekorować gałązkami koperku. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy i zobacz, w jaki sposób możesz przygotować rozgrzewający krem! Dyniowa z czerwoną fasolą, krem ze szczawiu z mascarpone, zupa marchewkowa z chorizo – wybierz najlepszą dla siebie.