Przepisy na Chłodniki
86 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Chłodniki
Chłodnik to orzeźwiająca zupa, która podawana jest na zimno, w temperaturze zazwyczaj poniżej pokojowej. Co ciekawe, istnieją jego warianty podawane z kostkami lodu. Nawet jednak bez nich, dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym, sprawdzi się szczególnie dobrze w cieplejsze dni. Przygotowywany jest ze świeżych warzyw, krojonych lub miksowanych na krem. Świetnie nadają się do jego przyrządzenia różnego rodzaju nowalijki. Podstawą wielu chłodników jest botwinka, czyli korzeń i liście młodego buraka ćwikłowego, które ceni się za to, że nadają potrawie intensywną barwę. Tak przygotowana zupa interesująco będzie wyglądać zabielona kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, bądź innym wyrobem mleczarskim – jej kolor zmieni wtedy odcień z ciemnoczerwonego na intensywny róż. Danie o buraczanym smaku podawać można z dodatkiem ugotowanego na twardo i przekrojonego na pół jajka i drobno pokrojonego świeżego szczypiorku. Oprócz chłodników przygotowywanych na bazie buraków, istnieją także ich inne warianty. Tak naprawdę, nie występują tu żadne ograniczenia i bez obaw możesz poeksperymentować z nowymi składnikami. Potrawę można przyrządzić również z owoców. Taki wariant, będzie cechował się szczególnie intrygującym smakiem, jeśli poda się go ze słonymi dodatkami. Chłodnik niekoniecznie musi być daniem wegetariańskim – co może ucieszyć fanów dań niejarskich – jego bazą może być bowiem wywar z różnego rodzaju mięs – dobrze sprawdzą się te o delikatnej fakturze. Interesująco smakować będzie również ten, który przygotuje się z wykorzystaniem owoców morza – np. krewetek lub łososia. Gotowe danie warto posypać siekaną zieleniną. Wybierz swój ulubiony chłodnik spośród naszych sprawdzonych, smacznych propozycji.