Przepisy na Ogórkowa
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Ogórkowa
Zupa ogórkowa to danie proste i tym samym świetnie nadające się na szybki obiad - nic zatem dziwnego, że cieszy się dużą popularnością. Bywa podawana zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej „chłodna” odmiana często przyrządzana jest w okresie zbiorów warzywa, z którego powstaje. To czas od połowy lipca do końca września. Mowa, oczywiście, o chłodniku, którego bazą są świeże ogórki pokrojone w plastry, kostkę lub starte na tarce. Jest on lubiany ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, szczególnie przydatne wtedy, gdy temperatura na zewnątrz jest wysoka. Gotowy chłodnik podawać możesz z przekrojonym na pół, ugotowanym na twardo jajkiem, bądź innymi lubianymi przez Ciebie dodatkami. W innych porach roku częściej spotkać się można z tym, że opisywaną zupę przyrządza się z ogórków kiszonych, bądź konserwowych. Popularnym dodatkiem do wszystkich jej rodzajów są gotowane ziemniaki, pokrojone najczęściej w kostkę. Równie dobrze sprawdzi się także ryż czy kasza. Klasyczną wersję tego dania przygotowuje się na mięsnych wywarach. Możesz użyć do nich różnych rodzajów mięs - może to być zarówno Twoja ulubiona kiełbasa, wędzonka, jak i mięso drobiowe – to jednak niejedyne możliwości. Gotową zupę posypuje się często świeżo siekanym koperkiem lub szczypiorkiem i zabiela śmietaną. Wśród wielu jej rodzajów, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną zupę ogórkową, to jesteś w odpowiednim miejscu. Koniecznie wypróbuj któryś z prezentowanych tu i sprawdzonych przepisów.