Przepisy na Zupę pomidorową
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Pomidorowa
Zupa pomidorowa, popularnie nazywana pomidorówką, jest daniem nieskomplikowanym i smacznym. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników. Wśród nich prym wiodą, a jakże: pomidory. To podstawa tej potrawy, przy ich wyborze warto zatem zadbać o to, by były jak najlepszej jakości. W tym celu należy zwrócić uwagę na zapach przy szypułce tego warzywa – wyczuwalny powinien być tu intensywny pomidorowy aromat. Unikać należy tych, które są poobijane lub niedojrzałe. Te drugie nie stanowią jednak problemu i wcale nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że poleżą przez jakiś czas w towarzystwie bananów i jabłek – za sprawą wydzielanego przez te owoce etylenu pomidory szybciej dojrzeją. Świeże warzywa równie dobrze możesz zastąpić tymi przetartymi – w formie przecieru lub ususzonymi – w proszku. Dobrze sprawdzą się też pomidory z puszki – to rozwiązanie wygodne, kiedy zależy Ci na tym, aby w Twoim daniu znalazły się kawałki pomidorów. To, co szczególnie zadowala w tej zupie, to jej uniwersalność – może być bowiem podawana w rozmaitych postaciach – zarówno w postaci płynnej, jak i jako gęsty krem. Ponadto, sprawdzi się doskonale jako danie mięsne (na rosole) i wegetariańskie (na bulionie). Standardową wersję pomidorówki urozmaicić możesz różnymi dodatkami – pasują do niej nawet te, które wydawać by się mogły nietypowymi. Przykładowo, do kremów z pomidorów świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sery pleśniowe. W zupach pomidorowych dobrze odnajdują się zaś rośliny strączkowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki typowe, to są nimi, oczywiście, ryż, makaron i śmietana. Gotowa zupa pomidorowa świetnie smakuje podawana z listkami natki pietruszki lub bazylii. Szukasz sprawdzonych przepisów na nią? Koniecznie wypróbuj któryś z prezentowanych w tej kategorii.