Przepisy na żurek - polski żur i dodatki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Żurek

52 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurekŻurek

Żurek, czy też żur – staropolska zupa, jadana dawniej przede wszystkim na śniadanie. Dzisiaj głównie podczas śniadania Wielkanocnego, ale także na co dzień. Charakterystyczną cechą żurku jest jego kwaskowaty smak, który zawdzięcza on zakwaszonej mące. Przygotowanie żurku jest bardzo proste. Zacząć należy od wywaru, a sposobów na jego przygotowanie jest bardzo dużo. Podstawę stanowi bulion – w wersji postnej warzywny, a wersji nieco bogatszej, mięsny. Pyszny żurek zrobisz z bulionu na wędzonce, na żeberkach, surowej białej kiełbasie. Popularny jest także dodatek grzybów – zwłaszcza te suszone nadają żurkowi wspaniały aromat. Użyj borowików, podgrzybków, pieczarek lub kurek, by podkreślić smak zupy. Staropolski żurek z borowikami to doskonała opcja, jeśli chcesz, by miała ona mocno grzybowy charakter. Zupę dopraw przyprawami, które pasują do czerwonych mięs – majerankiem, tymiankiem, liściem laurowym, kminkiem. Wiele przepisów poleca również zabielenie żurku kwaśną śmietaną. Smak zupy wspaniale komponuje się z ostrym chrzanem. To dodatek szczególnie popularny podczas przygotowywania żurku wielkanocnego. Do tego jeszcze tylko wędzony boczek i wspaniała, świąteczna zupa gotowa. Klasycznym dodatkiem do niej są jajka na twardo. By podać żurek w bardziej efektownej formie, jajka kurze zamień na przepiórcze. Jeśli szukasz bardziej oryginalnego rozwiązania, podaj żurek z twarogiem albo bryndzą. Szlachetny żurek z kozim serem, to także ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza jeśli podasz go z pieczoną szynką. Kolejnym składnikiem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku, jest kiełbasa. Biała lub jałowcowa, dobrze też, by była podsmażona przed podaniem. Jest niezbędnym składnikiem żurku śląskiego. Jeśli z kolei przygotowujesz go na sposób myśliwski, spróbuj dodatku dziczyzny albo wołowiny. Dużą popularnością cieszy się żurek podawany w chlebie – zwłaszcza na uroczystych obiadach. Sprawdź wszystkie nasze propozycje na żurek, zobacz jak łączyć i komponować składniki, by ugotować pyszną zupę.